Hollanda’da altı yıllık kazıda Mezopotamya izi

Yayın tarihi: 23 Haziran 2023 Cuma 4:40 pm - Güncelleme: 23 Haziran 2023 Cuma 4:40 pm

Hollanda’da 6 yıl önce başlatılan kazı çalışmasında 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen tapınak ortaya çıktı. Tapınağın kalıntılarında Mezopotamya kalıntılarına rastlandı.

Hollanda’nın Tiel kasabasında, arkeologlar bir sanayi alanında 2017’de kazı çalışması başlattı. Çalışmalar sonucunda, kasabada 4 bin yıllık olduğu düşünülen tapınak kalıntılarına rastlandı.

Tiel Belediyesi bulgular sonrası yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, Hollanda’daki en büyük arkeolojik çalışmasının yürütüldüğü kazılar sonucunda tapınağın İngiltere’deki ünlü Stonehenge Tapınağı’na benzediği kaydedildi.

Belediyenin yazılı açıklamasına göre, tapınağın 4 futbol sahası büyüklüğünde olduğu açıklandı. Ayrıca, içerisinde üç mezarlığın bulunduğu tapınağın, Taş Çağı’nın sonu Bronz Çağı’nın başlangıcında inşa edildiği bilgisi verildi. Farklı bölümlerden oluştuğu keşfedilen tapınağın; güneş takvimi, tahta kütükler, mezarlık ve ibadet için kullanılan yollardan oluştuğu kaydedildi. 4 bin yıl öncesine ait olan tapınakta, güneş takvimi detayı tarih severlerin ilgisini çekti.

Tapınaktaki en yüksek tepenin güneş takvimi için kullanıldığı tespit edilen kazılarda, zamanında yaşayan insanların ibadetlerini, hasat zamanını ve diğer faaliyetlerini bu takvime göre belirlediği aktarıldı.

MEZOPOTAMYA KALINTISI: ‘CAMDAN YAPILMIŞ BONCUK’

Tarihi tapınakta 1 milyondan fazla obje bulunduğu kayıtlara geçti. Çıkan kalıntılardan, en dikkat çeken bulgu ise, Mezopotamya’dan geldiği düşünülen camdan yapılmış boncuk olduğunun altı çizildi. Hollanda’da keşfedilen en eski bulgu olan cam boncuğun, tapınaktakilerin o dönemde Mezopotamya’daki insanlarla temas halinde olduğunu gösterdi.

Yine Tiel Belediyesi’nin açıklamasında, Arkeologların gömülmüş ve yakılmış halde yaklaşık 80 kişinin beden kalıntılarına rastlandığıı duyruldu. Bulunan objelerin bazılarının 23 Haziran-20 Ekim 2023 tarihlerinde Tiel’deki Streek Müzesi’nde, mezar kalıntılarının ise Leiden şehrindeki Ulusal Antika Müzesi’nde görülebileceği kaydedildi.