Hollanda yasaklar kaldırıldı, halka hırsızlık uyarısı yapıldı

Yayın tarihi: 28 Nisan 2021 Çarşamba 2:17 pm - Güncelleme: 28 Nisan 2021 Çarşamba 2:21 pm

Hollanda’da 3 aydan uzun süren sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Sağlık çalışanları ile Bilim Kurulu’nun itirazlarına rağmen restoran ve kafeler, açık havadaki bölümlerinde müşteri kabul etmeye başladı. Polis ise hırsızlık vakalarının artacağı uyarısında bulundu.

Hollanda hükümeti, 3 aydan uzun bir süre sonra sokağa çıkma yasağını kaldırdığını açıkladı. Ülkede Covid-19 önlemleri kapsamında 23 Ocak’ta uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı Geçtiğimiz gün 04.30 itibarıyla kaldırıldığı açıklandı. Güvenlik güçleri, sokağa çıkma yasağının sona ermesinden sonra, hırsızlık vakalarının yoğun biçimde artacağı uyarısında bulundu.

Hükûmet yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağının kaldırılması, Hollanda’nın karantina tedbirlerinin gevşetilmesi planının ilk aşaması olarak faaliyete geçti. Sokağa çıkmasının kaldırılmasıyla birlikte, kafeler 18.00’a kadar yeniden faaliyete geçerken ülkedeki cenazelere 50 yaşından büyük 100 kişinin katılabileceği belirtildi.

RUTTE: RİSK ALMADAN NORMALLEŞMEK MÜMKÜN DEĞİL

BBC Türkçe’nin haberine göre, Başbakan Mark Rutte, “risk almadan rahatlamanın mümkün olmadığını” savunarak, “sağlık hizmetleri açısından durumun hala kritik olduğunu ancak çok dikkatli biçimde bazı riskleri göze alabileceklerini” söyledi.

“HÜKÛMET RUS RULETİ OYNUYOR”

Önlemlerin gevşetilmesi kararı üzerine, hükûmeti “Rus ruleti oynamakla” suçlayan sağlık çalışanları ise gelişmelerden endişeli. Hollanda Bilim Kurulu (OMT) üyeleri ile sağlık çalışanları, vaka sayılarının henüz rahatlama gerektirecek boyutta olmadığını vurgulayarak, hastane ve yoğun bakım servisleri üzerindeki baskının hala devam ettiğini belirtiyor.

YASAK NASIL UYGULANIYORDU?

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez ulusal çapta sokağa çıkma yasağı uygulayan Hollanda, istisna durumlar dışında sokağa çıkmayı kısıtlamıştı. Yaklaşık 3 ay boyunca uygulanan sokağa çıkma yasağında ilk olarak 21.00’dan itibaren sokağa çıkmak yasaklanırken daha sonrasında yasak 22.00’a çekilmişti. Yasak her sabah ise 04.30’da sona ermişti. Ülkede sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişiler 95 Euro (950 TL) ceza almıştı.

Hollanda’da worldmeter verilerine göre pandeminin başladığı günden bu yana 1 milyon 472 bin 674 Covid-19 vakası görülürken 17 bin 93 kişi ise hayatını kaybetti.

Kabineden 3 haftalık ‘tam kapanma’ çıktı!