Hızlı tren bir dakika geç kalınca soruşturma başlatıldı

Yayın tarihi: 21 Mayıs 2021 Cuma 3:38 pm - Güncelleme: 21 Mayıs 2021 Cuma 3:38 pm

Japonya’da hızlı tren sürücüsü, yaklaşık 150 kilometre hızla giden trenin kokpitini terk edince hakkında soruşturma açıldı.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Central Japan Railway şirketine ait Şinkansen hızlı tren hattında geçen hafta pazar günü yaşanan olayda sürücü, kokpiti yaklaşık üç dakikalığına terk etti ve kontrolü kondüktöre devretti.

Fakat kondüktörün bu tür trenleri kullanmak için gerekli ehliyeti bulunmadığından kendisi treni idare etmek yerine yalnızca sürücü koltuğunda oturdu. 36 yaşındaki sürücünün görev yerini terk etmesiyle otomatik şekilde kademeli olarak yavaşlayan tren istasyona bir dakika geç varınca durumla ilgili soruşturma başlatıldı.

Dakikliğiyle ünlü, mermi tren olarak da bilinen Şinkansen treni, Shizuoka prefektörlüğünde yer alan Atami istasyonuyla Mishima istasyonu arasında sefer yapıyor ve 160 yolcuyu taşıyordu. Kokpit içi görüntüler incelendiğinde sürücünün yerini terk ettiği ve trenin yavaşladığı doğrulandı.

Şirketin yaşanan aksaklığa ilişkin açıklamasında “Çok uygunsuz bir davranıştı. Özür dileriz” denildi. “Gecikmeye neden olmak istemedim” diyen sürücüyse, karın ağrısı hissettiği ve tuvalete gitmesi gerektiği için görev yerini terk etmek durumunda kaldığını belirtti.

Kurallara göre sefer sırasında rahatsızlık hisseden sürücülerin ana kontrol merkeziyle iletişime geçmeleri, trenin kontrolünü deneyimli bir kondüktöre devretmeleri ya da en yakın istasyonda durmaları gerekiyor. Sürücüyse “Durumdan utandığım için iletişime geçmedim” dedi. Şirket, soruşturma kapsamında sürücüye disiplin cezası uygulanabileceğini ifade etti.