Hız sınırını aşan sürücü ceza aldı, itiraz etti! Mahkeme haklı buldu

Yayın tarihi: 16 Aralık 2022 Cuma 11:58 am - Güncelleme: 16 Aralık 2022 Cuma 11:58 am

Ankara’dan Denizli’ye giderken, Afyonkarahisar’daki EDS kameraları tarafından hız sınırı aştığı tespit edilen sürücüye para cezası verildi. Mahkeme, karara avukatı aracılığıyla itiraz eden sürücüyü haklı buldu ve para cezasını iptal etti.

Otomobiliyle 2 Ekim’de Ankara’dan Denizli’ye giderken EDS kameraları tarafından hız sınırını aştığı belirlenen sürücüye 314 lira para cezası verildi.

Ceza verilen sürücünün avukatı Olcay Halk Kılıç, Afyonkarahisar Sinanpaşa Sulh Ceza Hakimliği’ne, idari yaptırım kararının usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itirazda bulundu. Mahkeme, itirazı haklı bularak idari para cezasını iptal etti.

Mahkeme, kararının gerekçesinde, cezanın kesildiği yolda sürücüler için azami 70 kilometre hız sınırı bulunduğu, belirlenen hız sınırının tolerans değerinin yüzde 10 üstü 77 kilometre olduğu, ceza kesilen sürücünün de hızının 79 kilometre olduğunu belirledi.

MAHKEME HAKLI BULDU

Kararda, 1-2 kilometre hız aşımının hakkaniyet gereğince makul karşılanması gerektiği; bunun anlık kullanımda yolun, trafiğin, aracın ve hava şartlarının da etkisiyle meydana gelebileceği belirtildi. Sürücünün bu hız sınırını aşma kastı ve iradesiyle hareket etmesinin beklenemeyeceği belirtilerek, yaptırım kararının, hak ve nesafet (insaf) gereği sürücüye yükletilmemesi gerektiği aktarıldı.

Türk yolcu yerine Arap turistleri alan taksiciye para cezası