Hisarcıklıoğlu’ndan ‘kredi faizi’ çağrısı: Daha vicdanlı davranın

Yayın tarihi: 28 Aralık 2021 Salı 7:28 pm - Güncelleme: 28 Aralık 2021 Salı 7:28 pm

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kredi faizlerindeki artışa ilişkin konuştu. Hisarcıklıoğlu, “Daha vicdanlı davranın” çağrısında bulundu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların son günlerde kredi faizlerini olağanüstü şekilde artırdıklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Bankalarımızın artık daha vicdanlı davranmasını bekliyoruz” dedi.

TOBB Müşterek Konsey Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmasında, Merkez Bankası politika faizinin yüzde 14 olmasına karşılık, ticari kredilerin yüksek faizli seyrettiğini belirterek bankalara çağrıda bulundu.

Dünya gazetesinden Mehmet Kaya’nın aktardığına göre, Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“Son günlerde kredi faizlerini olağan üstü şekilde artırdıklarını görüyoruz. Bazı bankaların yüzde 25-30’ler seviyesinde, hatta Kredili Mevduat Hesaplarına 35 civarında kredi faizleri uyguladıklarını duyuyoruz. Ülkemiz ekonomisini büyütecek, üretim-yatırım-istihdamı ve ihracatı artıracaksak, hepimiz elimizi taşın altına koymalı ve fedakarlık yapmalıyız. Feda reel sektörde, kar mali sektörde, şeklinde bir paylaşım olamaz. Bankalarımızın artık daha vicdanlı davranmasını bekliyoruz.”

“KAMUDAN ALACAĞI OLAN FİRMALARIN ALACAKLARI ÖDENMELİ”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, hizmet ve ticaret kesiminde salgın etkilerinin sürdüğünü ve bu nedenle desteklerin devam etmesi gerektiğini belirttiği konuşmasında, kamudan alacağı olan firmaların alacaklarının ödenmeye başlamasını olumlu bulduklarını kaydetti.

Hisarcıkloğlu TL’nin değer kaybının durmasını da olumlu bulduklarını ifade ederek, “Türk Lirasında yaşanan olağandışı değer kaybının büyük ölçüde geri alınmış olmasını olumlu buluyor ve piyasalarda istikrarın teminine yönelik her adımı destekliyoruz. Yüksek faiz yükünden kurtulmanın yanı sıra, mali piyasalarda istikrar ve öngörülebilirlik sağlanmasının, ekonominin büyüme sürecine büyük destek olacağına inanıyoruz. Tüm bu gelişmeler, reel sektördeki moralleri yükseltmekte, çalışma şevkimizi artırmaktadır. Elbette bazı konularda da sıkıntılar sürüyor” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu ile görüşen Kılıçdaroğlu: Esnaf kendini yalnız hissetmesin