Hindistanlı çiftçiler ‘yeni tarım yasası’na karşı ayaklandı

Yayın tarihi: 26 Ocak 2021 Salı 12:48 pm - Güncelleme: 26 Ocak 2021 Salı 12:48 pm

Hindistan’da tarım sektörüne serbestleşme getirdiği iddia edilen yasa, aracı şirketlerin fiyatları düşürerek kendilerini topraksız bırakacağı gerekçesiyle çiftçiler tarafından protesto edildi.

Hindistan’da yeni tarım yasaları çiftçiler tarafından protesto edildi. 12 bin traktörle başkent Yeni Delhi’ye gelen çiftçiler protesto düzenlendi.

Yeni Delhi Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Dependra Pathak, Cumhuriyet Bayramı’nda askeri geçit töreninin ardından, çiftçilerin 12 bin traktörle 64 kilometrelik alanda gösteri yapılmasına izin verdi.

BARİKATLAR TRAKTÖRLERLE YIKILDI

Eylemlerde çiftçiler polis barikatlarını traktörlerle tıktı. Saldıran polislerle çiftçiler arasında arbede yaşandı. Protestoya, bir çok kentten başkent Yeni Delhi’ye gelen 5 binden fazla çiftçinin katıldığı belirtildi. Çiftçiler ve hükümet arasında 11 kez görüşme yapıldığı ancak bir ilerleme kaydedilemediği bildirildi.

YENİ TARIM YASASI NELERİ KAPSIYOR?

Yeni yasalar, devletin belirlediği taban fiyatın uygulamasının esnetilmesi yoluyla şirketlerin taban fiyata uymaksızın alım yapabilmesine olanak tanıyor. Çiftçilerin yasaya karşı olmasının bir diğer sebebi sözleşmeli çiftçiliği yani küçük çiftçilerin büyük tarım şirketlerinin sözleşmeli üreticisi hâline getirilmesini hızlandıracak değişiklikler içermesi. Yasalar, küçük ve orta ölçekteki çiftçilerin büyük şirketlere daha da bağımlı hâle gelmesinin önünü açıyor. Eylemlerde yasadan en çok etkilenecek küçük ve orta ölçekteki çiftçiler ön plana çıkyor.