Hindistan’da virüs salgını: Koronavirüsten daha öldürücü

Yayın tarihi: 19 Eylül 2023 Salı 2:23 pm - Güncelleme: 19 Eylül 2023 Salı 2:34 pm

Hindistan’ın bulaşıcı ve ölümcül Nipah virüsü (NiV), son haftalarda iki kişinin ölümüne yol açtı. Virüsten kaynaklanan ölüm oranları koronavirüsten daha yüksek.

Hindistan’ın Kerala eyaletinde son haftalarda koronavirüsten daha ölümcül olduğu belirtilen Nipah virüsüyle (NiV) mücadele ediyor. Virüsün küresel bir salgına dönüşmesinden endişe ediliyor.

Hindistan’ın Kerela eyaletinde görülen Nipah virüsü, aynı bölgede beş yıl içinde dördüncü kez ortaya çıktı. Daha önce 2018, 2019 ve 2021’de görülen virüs, o dönemlerde salgınlar yaygın test uygulamaları ve hasta temaslılarına yönelik sıkı izolasyon yöntemleriyle birkaç hafta içinde kontrol altına alındı.

Son birkaç haftadır virüsün tekrar yayılmaya başlamasıyla Kerala’da salgınla mücadelede eyaletin tüm sağlık altyapısı seferber edildi. Hükümet, virüsün sağlık çalışanlarına bulaşma riskini en aza indirirken, enfekte kişilerin tedavileri için karantina koğuşları ve tedavi merkezleri kurdu. Hindistan yönetimi, hızlı teşhis ve tedavi için şüpheli vakaların aktif gözetimi uygulamasını başlattı.

1233 TEMASLININ 352’Sİ YÜKSEK RİSKLİ

Sağlık çalışanları Nipah virüsünün tespit edildiği yerlerde faaliyetlerini yoğunlaştırırken, toplam 34 bin 617 ev ziyaret edildi. Şu ana kadar izi sürülen 1233 temaslının 352’si yüksek risk kategorisinde. Kerala’da görülen son pozitif vakadan itibaren 42 gün boyunca karantina tedbirleri yürürlükte kalacak. Virüse karşı Hindistan’ın elindeki tek deneysel tedavi yöntemi monoklonal antikor uygulaması, virüsün mevcut varyantında yüzde 50-60 oranında etkili.

NİPAH VİRÜSÜNÜN DEPOSU MEYVE YARASALARI

Virüs, öncelikle meyve yarasalarından insanlara enfekte hayvanlarla doğrudan temas veya bozulmuş gıda ve bitki özü tüketimi yoluyla bulaşıyor. Nipah virüsünün doğal deposu olarak kabul edilen meyve yarasalarının dışkılarıyla veya tükürükleriyle doğrudan veya dolaylı temas eden insanlar enfekte olabiliyor. İnsandan insana ise solunum yoluyla yayılıyor.

VİRÜSE KARŞI AŞI BULUNMUYOR

Nipah virüsü bulaşanlarda, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, kusma ve kronik solunum sıkıntısı gibi bir dizi belirtiler baş gösterebiliyor. Ağır vakalarda ise virüs beyin iltihabına yol açarak 24-48 saat içinde koma ve ölümle sonuçlanabiliyor.

DSÖ’ye göre Nipah virüsünde vaka ölüm oranı, tahmini yüzde 40 ile yüzde 75 arasında değişiyor. Virüse karşı herhangi bir aşı bulunmuyor. Hastalara, genellikle destek tedavisi niteliğinde uygulamalar yapılıyor.

İLK KEZ MALEZYA VE SİNGAPUR’DA GÖRÜLMÜŞTÜ

İlk kez 1998’de Malezya ve Singapur’daki domuz besicilerinde rastlanan virüs, ismini Malezya’nın Nipah bölgesinden aldı. Malezya’da o dönemde yaklaşık 300 vakaya ve 100’den fazla kişinin ölümüne yol açan virüsün kontrol altına alınması için 1 milyon domuz itlaf edilmişti.

Singapur’da da Malezya’dan ithal edilen domuzlarla temas eden 11 mezbaha çalışanı arasında görülen virüs, bir kişinin ölümüne neden olmuştu. Nipah, Bangladeş’te de 2001’den bugüne 100’den fazla can almıştı.

Koronavirüs yeniden patladı! Eris varyantı Türkiye’de