Hindistan’da 26 parti birleşerek başbakana meydan okudu

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2023 Çarşamba 2:58 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2023 Çarşamba 2:58 pm

Hindistan’da 26 muhalefet partisi, 2024 genel seçimleri öncesinde Başbakan Narendra Modi’nin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’ne (BJP) meydan okumak üzere bir ittifak yaptı.

Ana muhalefetteki partinin başkanı Mallikarjun Kharge, salı günü toplantının yapıldığı güneydeki Bengaluru şehrinde yaptığı açıklamada, benzer düşünen 26 partinin bir araya gelmesinin büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, ittifaka Hindistan Ulusal Kalkınmacı Kapsayıcı İttifakı’nın kısaltması olan INDIA adının verildiğini belirten Kharge, “Bu, işsizlik, enflasyon ve ülkenin uğraştığı diğer temel sorunlara karşı ortak bir mücadeledir” diyerek, bir sonraki toplantının ülkenin finans başkenti Mumbai’de yapılacağını sözlerine ekledi.

İttifaktaki diğer bir isim olan Mamata Banerjee, alt kasttan Hindular olan Dalitler’in ve azınlıkların tehdit altında olduğunu söyledi.

İttifak partileri tarafından yapılan ortak açıklamada, “Cumhuriyetimizin karakteri BJP tarafından sistematik bir şekilde ciddi bir saldırıya uğruyor. Ulusumuzun tarihinde çok önemli bir dönüm noktasındayız. Hindistan Anayasası’nın temel direkleri – laik demokrasi, ekonomik egemenlik, sosyal adalet ve federalizm – metodik ve tehditkar bir şekilde baltalanıyor” ifadeleri kullanıldı.

BJP, 2019’da Hindistan parlamentosunun alt kanadı olan 543 üyeli Lok Sabha’da 300’den fazla koltuk kazanmıştı.

Ülkede genel seçimlerin 2024’te yapılacağı bildirildi.