Hindistan uzaya 50 uydu fırlatacak

Yayın tarihi: 4 Şubat 2020 Salı 3:10 pm - Güncelleme: 4 Şubat 2020 Salı 3:10 pm

Uzay çalışmaları konusunda çeşitli atılımlar yapan Hindistan 50 uydu ile rekor kırmak istiyor. Hindistan parlamentosu tarafından yapılan çalışmada; 2018 yılında ABD’nin Hindistan’dan tam 13 kat daha fazla uzay harcaması yaptığı ifade edildi.

Nüfus bakımından en kalabalık ikinci ülke olan Hindistan ise bu alandaki yatırımlarını artıracak gibi görünüyor. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu’nun (ISRO) hedefleri arasında önümüzdeki 5 sene içerisinde uzaya 50 uydu fırlatma hayalleri yer alıyor. Bu her ne kadar imkansız olmasa bile yine de Hindistan’ı büyük ölçüde zorlayacak gibi görünüyor.

Hindistan’ın yaptığı fırlatmalar içerisinde ‘Polar Uydu Fırlatma Aracı’ (PSLV) da yer alıyor. Dünyanın en güvenilir roketi olarak kabul ediliyor ve Hindistan’ın uzay programında da başı çeken bu araca büyük bir güven duyuluyor.

Vikram Sarabhai Uzay Merkezi Genel Müdürü Haridas T. V., “ISRO; PSLV için 1,6 milyar dolar, Geosynchronous Satellite Launch Vehicle için 870 milyon dolar tahsis etti” diyerek bu işi çok ciddiye aldıklarını göstermiş oldu. Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) gibi düşük maliyetli uydu fırlatma araçları ile 500 kilogramlık uyduları uzaya gönderilebiliyor. Yılda 40 milyon dolar kazanan ISRO, yabancı müşterileri için uydu fırlatarak çok daha ciddi bir gelir elde etmeyi planlıyor.

Çin’in, 2018 yılında Hindistan’dan 7 kat daha fazla para harcadığı düşünüldüğünde Hindistan biraz geride kalıyor. Sizce Hindistan uzay çalışmaları ile devler arasında yer alabilir mi?

Razer Kraken Ultimate oyuncu kulaklığı inceleme