Hindistan gözünü Güneş’e dikti

Yayın tarihi: 5 Eylül 2023 Salı 7:30 am - Güncelleme: 5 Eylül 2023 Salı 7:33 am

Geçtiğimiz günlerde Ay’a inmeyi başaran dördüncü ülke olarak tarihe geçen Hindistan, uzay programında şimdi de gözünü Güneş’e dikti.

Uzay araştırmaları dediğimizde aklımıza gelen ilk ülkelerden biri Hindistan değil belki ama aslında Hindistan da bu alanda kayda değer atılımlar yapıyor. Hatta bu alanda öncü ülkelerden biri haline geldiğini bile söylemek mümkün. Nitekim şirket geçtiğimiz günlerde uzay aracını Ay’a başarılı bir şekilde indirerek, bugüne kadar bunu başaran dördüncü ülke olarak tarihe geçti. Ancak Ay’a başarıyla inip önemli bir misyonu tamamlamış olmaları Hindistan’ın uzay araştırmalarında hız keseceği anlamına gelmiyor. Aksine Hindistan uzay araştırmalarında çıtayı daha da yükseltme peşinde.

Hindistan’ın NASA’sı diyebileceğimiz Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO), şimdi de Güneş’e ilk araştırma aracını gönderiyor. Hindistan’ın araştırma aracını taşıyan roket, bugün Hindistan’da fırlatıldı. Başarıyla fırlatılan araç Güneş’e doğru yol almaya başladı.

 

Güneş

 

 

İlginizi çekebilir: Milli Uzay Programı duyuruldu! Ay’a gidiyoruz!

Güneş’in yörüngesine yerleşerek Dünya’daki hayat için kritik olan yıldız hakkında veri toplayacak olan uydu, L1 olarak da adlandırılan Lagrange noktasına yerleşecek ve buradan güvenli bir noktada yörüngeye girmiş olacak. Aditya-L1 adını taşıyan araştırma uydusu, NASA ve ESA’nın ortak girişimi olan Solar and Heliospheric Observatory ile yan yana görev alacak.

Aditya-L1’in başlıca görevi yıldızın atmosferinin en üst katmanı olan corona’yı incelemek olacak. Çünkü corona’nın Güneş’in yüzeyinden bile daha sıcak olması bilim dünyasının şu ana kadar çözemediği gizemler arasında yer alıyor. Bu yüzden Aditya-L1’in temel odak noktası da atmosferin bu noktası olacak.

PlayStation Plus abonelik ücretleri zamlanıyor