Hikmet Taşdemir kimdir?

Yayın tarihi: 25 Ocak 2024 Perşembe 10:11 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2024 Perşembe 10:15 pm

Yeşilçam’ın kötü adamı olarak bilinen Hikmet Taşdemir 81 yaşında hayatını kaybetti. Peki Hikmet Taşdemir kimdir?

Hikmet Taşdemir, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olarak 1942 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Tiyatro tutkusu genç yaşlarına kadar uzanan Taşdemir, kariyerine tiyatro topluluklarında çalışarak başladı. Ancak gerçek çıkışını sinema dünyasında yakaladı.

Oyunculuk yeteneği ve etkileyici performanslarıyla pek çok filmde önemli roller üstlendi. Kemal Sunal’ın efsanevi karakterlerinden biri olan Gaddar Kerim’i canlandırdığı “Korkusuz Korkak”, Mardinli Arif olarak hafızalara kazınan “Umudumuz Şaban” ve Tatar Ramazan filmindeki Cıbıl Halil karakteri gibi unutulmaz rolleriyle izleyicilerin sevgisini kazandı.

Ayrıca, Yılmaz Güney’in yönettiği ve imzasını taşıyan “Umutsuzlar” filminde Parmaksız lakaplı bir kiralık katil olarak da başarılı bir performans sergiledi. Taşdemir’in sert mizacı, ona birçok filmde kabadayı rollerinde yer alma fırsatı sundu.

Sinema kariyerinin yanı sıra, televizyon dünyasında da adından söz ettiren Taşdemir, TRT’de yayımlanan “Osmancık” ve “Küçük Ağa” gibi dizilerde rol aldı.

Taşdemir,  oyunculuk kariyerine damga vuran rolleri ve sinema dünyasına kattığı değerle Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olarak anılmaktadır. Son olarak, Arka Sokaklar dizisinde de unutulmaz bir performans sergilemiştir.

ROL ALDIĞI YAPIMLAR

Kariyeri boyunca birçok yapımda yer alan oyuncunun rol aldığı yapımlardan öne çıkanları şu şekilde:

1971: Umutsuzlar
1972: Cesurlar
1973: Ezo Gelin
1977: Akrep Yuvası
1979: Korkusuz Korkak
1979: Umudumuz Şaban
1981: Yol
1982: Gırgır Ali
1928: Dünyayı Kurtaran Adam
1983: Küçük Ağa – Dizi
1990: Tatar Ramazan

AİHM’in ilk Türk kadın yargıcı hayatını kaybetti

Prof. Dr. Ayşe Işıl Ergüvenç Karakaş kimdir?

Kaynak: TELE1