Hibe desteğinden faydalanmak isteyen esnafa ‘faaliyet kodu’ şartı

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2021 Salı 2:55 pm - Güncelleme: 25 Mayıs 2021 Salı 3:00 pm

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından açıkladığı  3 ve 5 bin liralık destek paketinden pek çok esnaf faaliyet kodları şartlarına sahip olmadığı için faydalanamıyor.

Esnafa destek paketinden yararlanmak isteyen ve başvuru yapan esnaf, “Başvuru şartlarını taşımadığınız için desteğe başvuru yapamamaktasınız” uyarısıyla karşılaşıyor. Uyarıda “Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek olan Hibe Desteği için desteğe başvurabilecek kişiler, ilgili destek mevzuatlarıyla belirlenen faaliyet kodlarına göre hazırlanan T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellef verilerine göre belirlenmektedir. Bu kapsamda kazancınıza esas faaliyet kodunuz dikkate alınarak yapılan değerlendirmede başvuru şartlarını taşımadığınız için desteğe başvuru yapamamaktasınız” ifadeleri yer alıyor.

Başvurudan faydalanmak için faaliyet kodu (NACE KODU) şartı gerekiyor. Peki faaliyet kodu (NACE KODU) nedir, nasıl alınır?

NACE Kodu, Avrupa Birliği’nde tüm ticari işlemlerde kullanılması zorunlu olan ekonomik faaliyet kodlarıdır. Bu kodlara göre sınıflandırma yapabilen işletmeler, yapılan iş tanımını tanımlamış oluyor. NACE Kodu tanımlaması, pek çok faaliyette kullanıldığı için bazı destek ve başvuru süreçlerinde talep edilebiliyor.

NACE Kodu, sektörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. NACE Kodu listesini Ticaret Bakanlığı belirlemekte ve meslek kollarına göre NACE Kodu bilgilerine bu listeler aracılığıyla erişilebilmektedir. NACE Kodu, Tüzel kişiliklerin faaliyet alanlarına göre tehlike sınıflarının belirlendiği kodlama sistemi ve listesidir. NACE kodlamasında faaliyet konularına göre işyerlerine/işletmelere altı haneli bir kod verilmektedir.

Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE olarak adlandırılmakta olup, Avrupa’da ekonomik faaliyetlerle ilgili istatistiklerin üretilmesi ve yayılması amacına yönelik bir başvuru kaynağı olarak kullanılmaktadır. NACE kodlamasında faaliyet konularına göre işyerlerine/işletmelere altı haneli bir kod verilmektedir.

Ülkemizde birçok alanda yürütülen Avrupa Birliğine uyum çalışmaları kapsamında, NACE kodu uygulaması da kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı bir süredir NACE kodlarını kullanmaktadır.

 

Resim

Tekel bayi sahiplerine “bir defaya mahsus” bile hibe desteği verilmeyecek!