Herkesin merak ettiği soruya cevap bulundu! Manisa depremi İstanbul’u tetikler mi?

Yayın tarihi: 23 Ocak 2020 Perşembe 3:11 pm - Güncelleme: 23 Ocak 2020 Perşembe 3:13 pm

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür, Manisa Akhisar’daki depremin olası İstanbul Depremi’ni tetiklemesinin mümkün olmadığını ancak Türkiye genelinde deprem aktivitesi yaşandığını belirtti.

Akhisar’daki depremin yerin 10 kilometre derinliğinde meydana gelen sığ bir deprem olduğunu ifade eden Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür, artçıların da 6-7 kilometre derinlikte meydana geldiğini ve tüm sığ depremler gibi enerjisini yakın mesafeye aktardığı için halkta endişe yarattığını belirtti. Depremin meydana geldiği bölgenin 1970’te 7.2 büyüklüğünde bir deprem; 4 ve üzerinde 640 deprem ürettiğini vurgulayan Prof. Dr. Zeki Hasgür, vatandaşların bir gün daha beklemesinin doğru olacağını söyledi.

Manisa depremi İzmir’den İstanbul’a tüm bölgeyi salladı!

“İVMESİ DÜŞÜK”

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür, Manisa’da gerçekleşen depremin ivmesinin çok yüksek olmadığını da kaydetti. Akhisar’da gerçekleşen depremin ivmesinin Doğu-Batı yönünde 41.7 santimetre/saniye olduğunu belirten Prof. Dr. Zeki Hasgür, bunun kısa süre önce İstanbul’da Silivri önünde meydana gelen depremin ivmesinin yaklaşık yarısı olduğunu dikkat çekti.

Akhisar’daki depremin artçılarının çok dağınık bir şekilde gerçekleştiğini ve Aydın Efeler ile Bergama gibi uzak bölgelerde de artçılar meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Zeki Hasgür, “Şu anda bölgede deprem fırtınası yaşanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Prof. Dr. Zeki Hasgür, Simav Depremi sonrasında artçı depremlerin 6 ay sürdüğünü de hatırlattı.

Depremler ne kadar sürecek? Deprem uzmanından vatandaşlara önemli uyarı….

“İSTANBUL’U TETİKLEMEZ”

Prof. Dr. Hasgür, Akhisar Depremi için “Kırkağaç-Soma’da faylarının bulunduğu bölgede normal atımlı bir deprem gerçekleştiğini söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu. Akhisar Depremi’nin Ege Bölgesi’nin normal faylarıyla ilgili bir aktivite olduğunu belirten Prof. Dr. Zeki Hasgür, “Bu depremin Türkiye’nin diğer bölgelerindeki faylara bir etkisi olmaz. Ama Türkiye’de hızlanan bir aktivite olduğu açık. Ankara’daki deprem böyle bir aktivitenin yaşandığını gösteriyor” dedi.

İstanbul’da da önemli bir enerji birikiminin söz konusu olduğunu, bu şehir için deprem beklentisinin sürdüğünü belirten Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür, “Ancak bu büyüklükteki bir depremin İstanbul’u tetikleyeceğini sanmıyorum” yorumunu yaptı.

JAPONYA’DA DEPREM ARAŞTIRMASI YAPTI

Daha önce Japonya’daki Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Enstitüsü ve Tokyo’da Musashi Institute of Technology’de araştırmalar yapan Prof. Dr. Zeki Hasgür’ün doktora tezi “Benzetilmiş Depremlerin Zemin Koşullarına Bağlı Olarak Elde Edilmesi“ konusundaydı.