Herkesin gözü kulağı Ankara’dan gelecek faiz kararında

Yayın tarihi: 19 Kasım 2020 Perşembe 9:18 am - Güncelleme: 19 Kasım 2020 Perşembe 12:59 pm

Türkiye ekonomisi bugün yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son zamanlardaki en kritik Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kilitlendi. Son iki gündür TL’deki değer kaybı, dün yerini yükselişe bırakırken analistler 1 Kasım’dan bu yana hisse senedi piyasasına giriş yapan 5 milyar liralık yabancı girişinin devamının gelebilmesi için PPK’dan çıkacak kararın çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

TCMB’nin son toplantısından bu yana ekonomi yönetiminde köklü değişiklikler yaşanırken, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide yeni döneme ilişkin mesajları da piyasa aktörleri tarafından oldukça kritik bulundu. Tüm bu gelişmelerin ardından piyasaların Türkiye’de para politikasına ilişkin beklentileri neredeyse 180 derece değişti.

AĞBAL: TÜM POLİTİKA ARAÇLARI KARARLILIKLA KULLANILACAK

Yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, ilk yazılı açıklamasında fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını söyledi. Ağbal’ın atanmasının ardından piyasalarda 19 Kasım öncesi olağanüstü bir toplantı olabilir mi sorusu vardı. Fakat Ağbal yazılı açıklamasında gelişmelerin 19 Kasım’daki toplantıda değerlendirileceğini vurguladı.

ERDOĞAN: GEREKİRSE ACI REÇETE…

Berat Albayrak’ın istifası ve Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasıyla ekonomi yönetiminde yaşanan değişikliklerin ardından gözler AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında vereceği mesajlara çevrilmişti. Erdoğan ekonomide yeni bir döneme girildiğini işaret ederken, enflasyonla mücadele vurgusu yapmış, ‘gerekirse acı reçetenin uygulanacağını’ belirtmişti. Piyasalar bu mesajları olumlu algıladı ve Türk varlıklarında ralli görüldü. Türk Lirası dolar karşısında rekor seviyeden yüzde 10 düşüş gösterdi.

ERDOĞAN’DAN TOPLANTI ÖNCESİ ‘FAİZ’ ELEŞTİRİSİ

Erdoğan’dan TCMB toplantısı öncesi gelen son açıklamada enflasyonla mücadele vurgusu öne çıktı, aynı konuşmasında yüksek faiz eleştirisi yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası’na katılan Erdoğan, “Yatırımcılarımızı yüksek faizlere ezdirmemeliyiz” dedi. Enflasyonla mücadelenin en önemli öncelikleri olduğunu belirten Erdoğan hedeflerinin enflasyonu tek haneli seviyelere ulaştırmak olduğunu söyledi.

BEKLENTİLER 2 YILIN EN SERT FAİZ ARTIŞI YÖNÜNDE

Bu gelişmelerin ardından yerli ve yabancı hemen hemen tüm piyasa aktörlerinde beklentiler değişti.

Bloomberg HT Araştırma Departmanı’nın 20 ekonomistin katılımıyla düzenlediği ankete göre, bankanın Kasım toplantısında 475 baz puan faiz artışıyla politika faizini yüzde 15’e çekmesi bekleniyor. Ekonomistlerin beklentilerinin gerçekleşmesi durumunda bu, 2018 yılının Eylül ayında yapılan 625 baz puanlık faiz artışından sonra yapılmış en yüksek faiz artışı olacak.

FAİZ KARARI ÖNCESİ SON DURUM:

Dolar: 7.68 TL

Euro: 9.08

Sterlin: 10.14 TL

Erdoğan ‘faiz’ dedi, TL değer kaybetti