Her yıl yere atılan 4.5 trilyon sigara izmariti bitkileri kökünü kurutuyor ve strese sokuyor!

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2019 Cuma 3:58 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2019 Cuma 4:04 pm

Her yıl dünyada 4.5 trilyon yere atılan sigara izmariti bitkileri öldürüyor. Toprağa giren bu plastik izmaritler on yıllarca geçen süre boyunca ayrışmıyor ve bitkileri öldürüyorlar.

Dünyada yere atılan sigara izmaritlerinin sayısı trilyonlarca ve bu izmaritlerin verdiği hasar sanıldığından çok daha fazla. Sigara uçlarındaki plastik filtreler, çimlerin ve yoncaların ve daha pek çok bitkinin normal şekilde büyümesini engelliyor. Araştırmacılardan oluşan uzman bir ekip, dünyada her yıl trilyonlarca yere atılan sigara izmaritinin bitkilerin büyümesini engellediğini ortaya çıkardı.

10 YILLARCA SÜRE YOK OLMUYOR

Uzmanlar, plastik sigara filtreleri yapmak için kullanılan kimyasalların bitkilerin su eksikliği (stok) ile aynı şekilde strese neden olduğuna inanıyor. Arılar için hayati önem taşıyan ve dizel buharlarından kaynaklanan kirliliği emen yoncada, sigara filtreleri içeren toprakta dörtte bir oranında daha az tohum büyüdü.

BİTKİLERİ STRESTE SOKUYOR

Çalışma, yüzde 10 daha az çimin göründüğünü buldu – genellikle kuraklıktan muzdarip çimler ve parklarda görülen bir sonuç.

Uzmanlar, plastik sigara filtreleri yapmak için kullanılan kimyasalların bitkilerin su eksikliği ile aynı şekilde strese neden olduğuna inanıyor.

Kaynak: MailOnline