‘Her 10 Kovid-19 hastasından 1’i sağlık çalışanı’

Yayın tarihi: 3 Eylül 2020 Perşembe 10:30 am - Güncelleme: 3 Eylül 2020 Perşembe 10:30 am

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden,  Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 verilerinin gerçeği yansıtmadığını ve her 10 hastadan 1’inin sağlık çalışanı olduğunu söyledi. Erden, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları nedeniyle istifa ettiğini ve bu sayının arttığını belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, salgınla mücadele, açıklanan veriler ve sağlık emekçilerinin içerisinde bulunduğu koşullara dair açıklamalarda bulundu.

‘SAYILAR ÇOK KOLAY İFADE EDİLİYOR AMA ONLARIN HER BİRİ CAN…’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Erden, vaka ve ölüm sayılarındaki artışa işaret ederek, 44’leri bulmaya başlayan ölümlerin çok kolay ifade edildiğini, oysa ki bunların her birinin bir can, bir hayat olduğunu dile getirdi.

Yaşatmak ve yaşamak için yola çıkan sağlık emekçilerinin ölüm sayılarının azalması, vaka sayısının en aza indirilmesi ve bu sürecin bir an önce kontrol altına alınması için mücadele ettiğini söyleyen Erden, salgınla mücadelenin şeffaf yürütülmediği eleştirisini yaptı.

‘DİYARBAKIR, URFA’DA 500-600, ANKARA’DA 2 BİN VAKA…’

Erden, “Sağlık Bakanlığı günlük 1400-1500 vaka açıklıyor. Bizim iki üç ilden aldığımız veriler bile bu sayıyı geçiyor. Diyarbakır’da, Urfa’da günde 500-600, Ankara’da günde 2 binlere varan yeni vakanın tespit edildiğini değerlendirirsek bu açıklanan vakaların gerçekleri ifade etmediği ortada. Bakanlık toplumdan bilgiyi saklamakta ve sağlık emekçilerini de sürece dahil etmeme konusunda ısrarcı” dedi.

70 SAĞLIKÇI YAŞAMINI YİTİRDİ

Sağlık Bakanlığı’na sunulan önerilere rağmen gerekli tedbirler alınmadığı için 70 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini hatırlatan Erden, bu ölümlerin virüsten değil, alınmayan tedbirlerden dolayı olduğunu vurguladı.

‘HER 10 COVİD-19 HASTASINDAN BİRİ SAĞLIK EMEKÇİSİ’

Erden, “Testi pozitif çıkarsa ‘kimi çalıştıracağız’ kaygısıyla test yapılmıyor hatta testi pozitif çıksa bile belirti yoksa arkadaşlarımız alanda çalışmak zorunda kalıyor. Normalde 14 gün olan karantina sağlık çalışanları için 7 gün uygulanıyor, temaslılarda uygulanmıyor. 7 günden sonra alana çalışmaya çağrılıyorlar. Her 10 Covid-19 hastasından 1’i sağlık emekçisi. Her gün bu ağır ve yoğun çalışma şartlarından kaynaklı tükeniyoruz, yoruluyoruz ve artık ölüyoruz” ifadelerini kullandı.

200 BİNİ GÜVENCESİZ

Sağlık Bakanlığı’nın 2019 faaliyet raporuna göre, 646 bin sağlık çalışanı olduğunu fakat bunlardan 200 binden fazlasının güvencesiz çalıştırıldığını dile getiren Erden, pandemiyle güvenceli çalışmanın yaşamsal olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

Güvencesiz sağlık emekçilerinin çok daha ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıldığını belirten Erden, “Koruyucu ekipman alırken sıkıntı çektiklerini, ücret adaletsizliğine uğradıklarını ve pek çok ayrımcılığa uğradıklarını gördük. Çok farklı istihdam modelleriyle çalıştırılıyor ve bu istihdam modelleri bizim iş barışımızı bozuyor. Güvencesiz çalışanlar tayin hakkından, görevde yükselme hakkından yararlanamıyor ve örgütlenmelerine de izin verilmiyor” diye konuştu.

‘İSTİFALAR ARTIYOR’

Sürecin öznesi olduğu halde nesneleştirilen sağlık emekçilerinin her gün daha fazla umutsuzluğa kapıldığını ve tükendiğini ifade eden Erden, şöyle devam etti: “Artık kendi işini yapamaz noktaya geliyorlar. Alanda inisiyatif sağlık emekçilerinin elinden alınmış durumda. Her hekim PCR testi isteyemiyor. Baş hekimin yetkilendirdiği isimler anca isteyebiliyor. Sağlık emekçilerine test yapılmıyor bugün Meclis’te milletvekilleri sınırsız sayıda test yaptırabilirken sağlık emekçilerine bu testin yapılmaması kabul edilir şey değil. Çok kalitesiz koruyucu ekipmanlarla süreci yürütüyoruz. Bu sürecin dışına itilmişlik ve zor şartlar sonucunda emekliye ayrılabilen emekliye ayrılıyor, emekliye ayrılamayan ise istifa ediyor. İstifalar çok fazla artmaya başladı. Sadece Batman’da 13 hekim istifa etti. Sağlık Bakanlığı’nın politikalarından kaynaklı sağlık emekçileri istifa ediyor. Bakanlık çözüme yönelik bir adım atmak yerine görmezden duymazdan geliyor.”

‘GÜVENCELİ İŞ, GÜVENLİ GELECEK’ KAMPANYASI

Sağlık alanındaki güvencesiz çalıştırılmaya karşılık bir süre önce başlattıkları ‘Güvenceli İş, Güvenli Gelecek’ kampanyasına değinen Erden, 24 Eylül’e kadar imza toplayıp, güvenceli çalışmanın önemini anlatacaklarını ifade etti.

Her ilden sendika şube yöneticilerinin Ankara’ya gelmesiyle hazırladıkları kanun teklifini 2 Ekim’de Meclis’e sunacaklarını paylaşan Erden, “Çünkü kamuda güvencesiz çalıştırılma biçimi temel çalışma biçimine dönüştürülmeye çalışılıyor. AKP iktidarıyla birlikte bu süreç daha da hızlandı. Yeni alımların tamamı sözleşmeli ve güvencesiz. Bu teklifte sağlık emekçi sayısının da arttırılmasını talep ediyoruz. Dünya ortalamalarına bakınca Türkiye’de sağlık çalışanı çok az. Bizi balkonda alkışlayanların desteklemelerini istiyoruz Meclis’te o alkışlayan ellerin bu defa kanun tasarısının yasalaşması için kalkmasını istiyoruz. Daha öncede 2013 yılında 4D kadro statüsünde çalışan arkadaşlarımız bizim yaptığımız mücadeleyle kazandı. Bu işin merkezinde mücadele yatıyor. Yan yana gelir, örgütlenirsek dayanışma içerisine girersek yeniden kazanacağımıza inanıyorum” dedi.