Hem Android hem de iOS’ta artık şifrelemek mümkün

Yayın tarihi: 18 Ekim 2021 Pazartesi 8:00 am - Güncelleme: 16 Ekim 2021 Cumartesi 2:36 pm

Bekleyiş sona erdi. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg Perşembe günü yaptığı açıklamada, WhatsApp sohbet geçmişinizi hem Android hem de iOS’ta şifrelemenin artık mümkün olduğunu duyurdu.

WhatsApp, tüm kullanıcılara tutarlı ve güvenilir bir deneyim sunabilmesini sağlamak için özelliği yavaş yavaş kullanıma sunmayı planlıyor. Söz konusu özellik, yedeklemelerinizi iCloud veya Google Drive’dan önce güvenceye almanızı sağlayacak. Bu noktada, ne WhatsApp ne de bulut hizmeti sağlayıcınız dosyalara erişemeyecek. Ancak ufak bir hatırlatma yapalım. Sohbet günlüklerinizi koruyan 64 basamaklı şifreleme anahtarını kaybederseniz, yedeklerinizi kurtaramayacağınızı da belirtmekte fayda var.

WhatsApp sohbet

 

Bununla birlikte, yedeklerinizi bir parolayla güvenceye almak da mümkün; bu durumda, kaybederseniz sohbetlerinizi kurtarabilirsiniz. WhatsApp 2016’dan beri kullanıcıların birbirlerine güvenli bir şekilde mesaj göndermesine izin vermek için güncellemeler sunuyor. Şirket bu yılın başlarında yalnızca şifreli yedeklemeleri test etmeye başladı. Bugünkü duyuru ile şirket, eksiksiz bir uçtan uca şifreli mesajlaşma deneyimi sağlama yolunda son adımı attığını belirtti.

Uçtan uca şifrelemenin gizliliğinizin tamamen korunacağını garanti etmediğini belirtmekte fayda var. Ağustos ayında yayınlanan The Information adlı bir rapora göre Facebook, şifrelenmiş verileri şifresini çözmek zorunda kalmadan analiz edebilen ve bu bilgilere dayalı reklamlar sunabilen bir yapay zeka geliştirdi. WhatsApp başkanı haberi yalanlasa da, kullanıcıların bir kere aklına bu fikir girmiş oldu.

Facebook kara listesi herkesin ağzını açıkta bıraktı: Listede Türkiye bile var