Helikopterden atıldığı iddia edilen Servet Turgut hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 30 Eylül 2020 Çarşamba 9:49 am - Güncelleme: 30 Eylül 2020 Çarşamba 7:42 pm

Van’da gözaltına alındıktan sonra Osman Şiban’la birlikte helikopterden atıldığı iddia edilen ve 20 gündür yoğun bakım servisinde yaşam mücadelesi veren Servet Turgut yaşamını yitirdi.

Van’ın Çatak ilçesinde “Yıldırım-10 Norduz” operasyonuna çıkan askerler tarafından Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Çığlıca köyünün Yoğurtlu mezrasında 11 Eylül’de gözaltına alındıktan 2 gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında oldukları ortaya çıkan ve Osman Şiban’la birlikte helikopterden atıldıkları epikriz raporuna yansıyan 7 çocuk babası Servet Turgut, yoğun bakım servisinde yaşamını yitirdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Turgut’un cenazesi, otopsi işlemleri için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Adli Tıp Merkezi’ne götürüldü. Otopsi işlemlerinin ardından Turgut’un cenazesi Van’da defnedildi.

TOPRAĞA VERİLDİ

Cenazesi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Adli Tıp Merkezi’nden alınan Turgut Yenimahalle Mezarlığı’nda toğrağa verildi.

Mezopotamya Beşiğinde Ailelerini ve Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEBYA-DER), HDP il ve ilçe örgütleri yöneticileri, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı ve çok sayıda yurttaş aileye eşlik etti. Cenaze daha sonra Edremit’te bulunan Yenimahalle Mezarlığı’na doğru yola çıkarıldı. Giriş ve çıkışları kapatan polisler, mezarlığa sadece aile yakınlarının girişine izin verdi.

BABACAN: DEVLETİN GÖREVİ İŞKENCE İDDİALARININ ÜSTÜNÜ ÖRTMEK DEĞİL, AYDINLATMAKTIR

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Turgut’un ölümüne ilişkin sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı.

Babacan, “Köyünden helikopterle gözaltına alınan 55 yaşındaki Vanlı çiftçi Servet Turgut hayatını kaybetti. Devletin görevi işkence iddialarının üstünü örtmek değil, Turgut‘un gözaltındayken başına gelenleri aydınlatmaktır” ifadesini kullanarak, Turgut’un yakınlarına başsağlığı diledi.

 

YENEROĞLU: GERÇEK HUKUK DEVLETİ OLSAK SORUŞTURMA AÇILIRDI

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da, Turgut’un vefatıyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Yeneroğlu şunları söyledi:

“Ağır işkenceye dayanamayan Servet Turgut’a Allah’tan rahmet dilerim. Gerçekten kahredici. Sağlıklı olarak gözaltına alınan Servet Bey ağır işkence izleriyle hastaneye bırakılmıştı. Bakan çıkıp masum çiftçiyi PKK’lı yapınca mesele kapandı, nasıl olsa bu durumda işkence de meşru. Başsağlığı için telefona elim zor gitti. Oğlu Hüseyin Beyi aradım. 3 kuru başsağlığı cümlesi. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Düşünün ki babanız sağ ve salim teslim alınıyor ve ağır işkence görmüş o beden size teslim ediliyor. İçişleri de çıkıp ‘mukavemet durumunda düştü’ diyebiliyor. Böyle bir gaddarlığa vicdan dayanır mı? Bu kadar zalimliği hangi evlat kaldırabilir? Ama katledilen nasıl olsa öteki, bize ne ki? Kim bilir ne yapmıştır, bakan nasıl olsa yalan söylemez, ailesi de hesap sormaktan korkar. Korkmasa da kapatırız anlayışı. Bildik durumlar. Gerçekten hukuk devleti olsaydık o işkenceyi yapanlar hemen açığa alınır, etkin soruşturma yapılır, tüm suçlular en ağır cezaları alırdı. İçişleri Bakanı da basının önüne çıkar, gerçeği anlatır ve hesap verirdi. Bizde farklı. Çünkü Van’lı Servet Amca eşit vatandaş değil…”

GERGERLİOĞLU’NDAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA

Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’da Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin paylaşım yaptı.

Gergerlioğlu, İçişleri Bakanlığı’na “Servet Turgut sapasağlam köyünden alınıp köylülerin gözü önünde helikoptere bindirildikten sonra ne oldu?” diye sordu.

EPİKRİZ RAPORU: HELİKOPTERDEN DÜŞME

Osman Şiban’ın Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin epikriz raporunda, Şiban’ın “Helikopterden düşme sonrası yaralanma” şikayetiyle hastaneye getirildiği ortaya çıktı. Raporun devamında, “…hasta olay günü acil uzmanınca helikopterden düşme sonrası yaralanma sonrası acile getirildiği belirtilerek yerinde ekonsultasyon (tanı konulmak) istenmiştir. Hasta acilde görülmüştür” ifadelerine yer verilmişti.

Van’da iki köylünün helikopterden atıldığı iddiaları Meclis’e taşındı; HDP’den açıklama geldi

VALİLİK: KAYALIKTAN DÜŞTÜ

Turgut ve Şiban’ın helikopterden atılmalarının hastane raporuyla kanıtlanmasının ardından Van Valiliği’nden açıklama geldi. Valilik, Çatak ilçesinde “Yıldırım-10 Norduz” operasyonuna çıkan askerler tarafından Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Çığlıca köyünün Yoğurtlu mezrasında gözaltına alınan Servet Turgut hakkında “dur” ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığını ileri sürmüştü.

‘Şiban zorla askeri hastaneye götürüldü’ iddiası