Hediyelerinden vazgeçerek karanlığa ışık oldular

Yayın tarihi: 10 Ocak 2020 Cuma 5:16 pm - Güncelleme: 10 Ocak 2020 Cuma 5:16 pm

Kartal Belediyesi ve Balkanlar Koleji işbirliğiyle, “7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” dolayısıyla görme engelli bireylere yüksek teknolojili akıllı baston hediye edildi. Akıllı bastonların engelli bireylere takdimi, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in makamında gerçekleşen buluşmayla gerçekleştirildi.

Balkanlar Koleji öğrencilerinin yılbaşında birbirilerine hediye almak yerine, görme engelli bireylere akıllı baston almaya karar vermesiyle ortaya çıkan “Hediyemden Vazgeçtim, Karanlığa Işık Oldum” adlı sosyal sorumluluk projesinde, 8 görme engelli bireye Vestel mühendisleri tarafından tasarlanan, engel algılama özelliği ve Bluetooth ile telefon entegrasyonuna sahip WeWALK bastonlar hediye edildi.

Kartal Belediyesi Başkanlık Makamında gerçekleşen buluşmada görme engelli bireylere bastonlarını takdim eden Başkan Gökhan Yüksel, kendileriyle yaptığı sohbette: “Bu yüksek teknolojiye sahip akıllı beyaz bastonlarla daha rahat gezebileceksiniz. İlçemizde engellilerle alakalı eksiklilerle ilgili ise hep beraber elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu. Başkan Yüksel, görme engelli küçük kız çocuğunun “Ne tür eksiklikler?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Görme engellilerden başka engeli olan kardeşlerimiz için de ilçe genelinde atılması gereken adımlar, yapılan yollardaki işaretlerden, sizlerin tespit ettiği aksaklıkları gidermeye kadar, yapılan ve yapılması gereken birçok iş var.”
Bir başka görme engelli çocuğun “Artık çarpmalar azalacak mı” sorusunu cevaplayan Başkan Gökhan Yüksel, “Evet, çarpmalar azalacak. Çünkü etrafa duyarlı bir baston bu. Etraftaki insanları, tabelaları, ağaç dallarını tespit edip uyarı veriyor. GPS ile konum belirleme özelliği de var. Sizi istediğiniz yere yolu tarif ederek götürebiliyor. Kullandıkça zaten hayatınızın ne kadar kolaylaştığını fark edeceksiniz.” dedi.

7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl dünyada 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak anılmaktadır. 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden James Biggs adlı fotoğraf sanatçısı, dış dünyanın kendisini fark etmesi ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931′de Fransız Körler Örgütü, görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu simgeyle beraber Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri, ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ olarak kabul edilir.