HDP’nin, Ankara Garı’ndaki ‘Barış zinciri’ etkinliğine polis engellemesi

Yayın tarihi: 1 Eylül 2020 Salı 11:27 am - Güncelleme: 1 Eylül 2020 Salı 11:27 am

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Ankara Gar önünde oluşturmak istediği ‘Barış zinciri’ etkinliğine yurttaşların katılımı polislerce engellendi. HDP’liler Ankara Garı önünde yaşamını yitiren 103 kişi için karanfil bıraktı.

HDP’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Ankara Garı’nda IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 103 kişiyi anmak için yapılmak istenen ‘Barış zinciri’ etkinliğine polis müdahale etti. Polis, Ankara Garı’nı ablukaya alırken, etkinliğe katılmak isteyen yurttaşlar ile etkinliği takip etmek isteyen gazetecilerin yurttaşların geçişine izin vermedi.

Sadece milletvekillerinin alındığı Ankara Gar’ında, katliam anıtına karanfil bırakıldı.  Gençlik Parkı’na doğru kısa bir yürüyüş yapan yurttaşlar, Türkçe ve Kürtçe, ‘Yaşasın barış’ slogan attı. Öte yandan yürüyüş sırasında Aydın Erdoğan adlı bir yurttaşın da darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

10 Ekim 2015’te yerel saatle 10:04 civarında Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırısı yapılmıştı.

10 Ekim’de DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla Barış Mitingi düzenlendi. Fakat yürüyüş başlamadan yürüyüş alanına kortej hâlinde ilerleyen grupların bulunduğu Tren Garı kavşağında, 3 saniye arayla 2 patlama gerçekleşmişti. Patlamanın ardından ambulanslardan önce polis meydana ulaştı. Meydandaki herkesi alandan çıkartmaya başlayınca yaralılara yardım etmek isteyen göstericiler, engellendikleri için polisi protesto etmişti. Bunun üzerine polis gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmişti.

Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirilmiş, internet servis sağlayıcıları tarafından bazı sosyal medya (Twitter, Facebook) sitelerine erişim engeli uygulanmıştı.