HDP’nin 5. Büyük Kongresi toplandı! “Demokrasi İttifakı ile mutlaka kazanacağız”

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2022 Pazar 1:10 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2022 Pazar 1:33 pm

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5. Büyük Kongresi’ni “Çözüm biziz, sözümüz var” sloganıyla topladı. Ankara Spor Salonu’nda divan üyeliği seçimi ile başlayan kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki HDP salt nehri geçmek için yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır” dedi.

“Çözüm biziz, sözümüz var” şiarıyla Ankara spor salonunda düzenlenen kongrede Kürtçe ve Türkçe başta olmak üzere birçok dilde “Ayrımcılığa karşı engelsiz yeni yaşam”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Gazetecilere özgürlük, özgür basın susturulamaz”, “Demokrasi ittifakı ile üçüncü yol”, “Eş başkanlık mor çizgimizdir”, “Özgürlük ellerimizde”, “Kürt sorununda demokratik çözüm”, “Özgürlük için çözüm biziz sözümüz var”, “Açlık ve yoksulluk değil halkça paylaşım”, “Tekçi rejim değil demokratik cumhuriyet”, “Savaş ve tecrit değil demokrasi ve çözüm”, “Kadına yönelik şiddette mücadele biziz”, “Demokrasi ittifakıyla mutlaka kazanacağız” yazılı pankartlar asıldı.

HDP İzmir İl Örgütü’ne düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafının yer aldığı “Deniz Poyraz ölümsüzdür” yazılı pankart da salonda yerini aldı.

HDP’li Gergerlioğlu hakkında aynı konferanstan ikinci fezleke

Türkiye’nin birçok kentinden kongre merkezine gelen binlerce yurttaş, slogan ve alkışlar eşliğinde kongre salonuna giriş yaptı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanları Özlem Gümüştaş ve Şahin Tümüklü, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Genel Başkanları Canan Yüce ve Cavit Uğur, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Başkanları Ayşe Erdem ve İbrahim Akın, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eş Başkanları Yaren Tuncer ve Okan Danacı, Devrimci Parti Genel Başkanları Elif Torun ve Ömer Öneren, SODAP Sözcüsü Sevtap Ayhan Karahanlı, HDP’nin bileşeni olduğu 7’li ittifak, CHP, DEVA, Gelecek Partisi, Tek Parti, Türkiye İşçi Partisi, Sol Parti, TKP, Kürdistan İttifak partilerini temsilcileri, Avrupa ve Ortadoğu’dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi, siyasetçi ve aktivistin de katıldığı yüzü aşkın yabancı delegasyon kongreye katıldı.

Saatler önce kongre salonuna gelen çok sayıda kişi horon ve halaya durdu. Kitle, slogan ve zılgıtlarla kongrenin başlamasını beklerken, salonun dışına da sahne kuruldu.

DİVAN ÜYELİĞİ OYLANDI

HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar’ın salona gelmesi üzerine başlayan kongrede Divan üyeliği için oylama yapıldı. Divan üyeliğine Saruhan Oluç, Dilan Dirayet Taşdemir, Dersim Dağ, Serpil Kemalbay seçildi.

“HDP CESARETTİR”

Kongrede ilk sözü alan Oluç, “Baskı, insanlık ve hukuk dışı İmralı tecridine karşı güçlü ve kararlı duruyoruz. Mücadelemiz direnç ile güçlendi, güçleniyoruz. Bugünü ve yarın bu mücadele azmi ile kazanacağız. Güçlüyüz çünkü haklıyız. Bu salon bizleri kapatmak isteyenlere karşı güçlü bir cevap veriyor. HDP cesarettir, cesaret burada diyor. HDP çözümdür, çözüm burada diyor” diye konuştu.

“HDP HİÇBİR SİYASİ HESAPTA KÖPRÜ OLMAYACAKTIR”

Ardından konuşan Buldan,” Kürt halkının demokratik siyasetteki kararlılığı ve Türkiye demokrasi güçleriyle yürüttüğü büyük demokrasi mücadelesi bu ülkenin ortak geleceğinde kesinlikle belirleyici olmaya devam edecektir. Tarih de rüzgâr da bizden yanadır” dedi. “Kendisini yeni bir gelecekte görmek isteyenlerin duracağı nokta halkların demokratik partisidir. Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki HDP salt nehri geçmek için yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır” diye konuşan Buldan, “Kürt sorununda çözümün yerinin parlamento olduğunu” vurgulayarak, “Önceki deneyimlerimizle bu meselenin her anında yer almaya hazırız. Çözmeyen siyasetlerin dönemi kapanacaktır. HDP’nin dönemi başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

ORTAK ADAY AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin de konuşan HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, “Bizler kamuoyunun önünde açık şeffaf görüşme yapılması halinde tutum belgemizde duyurduğumuz ilkeler çerçevesinde müzakerelere ve ortak aday fikrine açığız. Eğer bu çağrımıza karşılık alamazsak en doğal hakkımız olan seçimlere kendi adayımızla girme seçeneğini de çok ciddi bir şekilde önümüzde tutuyoruz” dedi.

Nihat Doğan siyasete giriyor: HDP’den de aday olabilirim