Meclis’te gerginlik… HDP’li vekil Müge Anlı’yı ‘Zazaca’ konuşarak protesto etti, İYİ Parti Genel Kurulu terk etti

Yayın tarihi: 8 Kasım 2019 Cuma 3:14 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2019 Cuma 3:14 pm

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Erdal Aydemir, Müge Anlı’nın bir TV programında ‘Zazaca’ konuştuğu için canlı yayının kesmesini protesto etmek için Genel Kurul’da Meclisi Zazaca selamladı. Aydemir’in konuşması sırasında MHP ve İYİ Parti milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi, İYİ Parti Genel Kurulu terk etti.

Aydemir, kürsüdeki konuşmasına başlarken Meclisi Zazaca selamladı. Aydemir’in konuşması sırasında AKP ve MHP sıralarından tepkiler geldi, İYİ Parti Genel Kurulu terk etti. Genel Kurulu yöneten Meclis Başkanvekili Levent Gök de Aydemir’e müdahalede bulundu.

“WAY WAY NİNNA”

Selamlamasını tamamlayan Aydemir; AKP, MHP, CHP gruplarında Zazaca konuşan milletvekillerin olduğunu da belirterek, “Benim Zazaca selamlamam bu kadar tepkinize sebep olmamalı. ATV’de Müge Anlı diye bir sunucunun programına katılan bir vatandaş anadili Zazaca konuştuğu için yandaş medyanın temsilcileri canlı yayını kestiler. Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen bütçe görüşmeleri yapılırken, bu ülkede anadilde eğitim hakkı talep edenlerin bu taleplerinin karşılanması için bırakın kaynak ayırmayı, bu diller inkar ediliyor. Buradaki konuşmalarım tutanaklara bilinmeyen bir dil olarak geçerse anadil talebi olan herkes adına bu durumu kınama hakkını kendimde görüyorum” dedi.

Aydemir konuşmasının sonunda sanatçı Rençber Aziz’in Way Way Ninna şarkısının “Way way ninna, Îna niya aya bîna, Şima vînên senîna” (Bu değil ötekisidir, bu değil ötekisidir,siz görüyorsunuz nasıldır) şeklindeki sözleriyle gönderme yaptı.

MHP ZAZACA KONUŞMA İÇİN ‘IRKÇILIK’ DEDİ

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül söz alarak, “ Biz bu memlekette Zaza olan, Türkmen olan, Yörük olan, Boşnak olanlar sanki devletin bunlarla arasında sanki bir problem varmış gibi öteleniyormuş, muamele görüyormuş gibi yansıtılıyor. Irkçılığın ta kendisi olarak tanımladığımız böyle davranışları kınıyoruz” dedi.

AKP: RESMİ DİL TÜRKÇE’DİR

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise Anayasa’ya göre resmi dilin Türkçe olduğunu söyleyerek, “Burada başka bir dille konuştuğunuz zaman kim anlayacak onu? Zazaca da Kürtçe de hepsi bizim zenginliklerimiz. Buradan hareketli tutanaklara bilinmeyen bir dil olarak geçecek çünkü buranın resmi dili Türkçe’dir. Müge Anlı’ya katılan vatandaşımız Zazaca konuşuyor olabilir fakat kimse anlamıyor” dedi.

HDP: ANADİL ENGELİNİN AŞILMASI MECLİSİN EN ÖNEMLİ MESELESİDİR

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, Türkiye’de farklı anadillerin olduğunu ve bu dillerin zenginlik olduğunu belirterek, “Buna kimse karşı çıkmamalı. Anadillerini konuşmasında, anadilde eğitim taleplerine kimse itiraz etmemeli. Meclis gerçekten bu topluma bir demokratik kültürü yaygınlaştıracağı bir yerse o zaman anadilinde bir selamlama yapan bir vekile böyle büyük bir tepki göstermek, buna ırkçılık demek kabul edilebilir bir şey değildir. İnsanların anadillerini konuşmanın önündeki engellerin aşılması Meclisin en önemli meselelerinden biridir” diye konuştu. (MA)