HDP’li Uca: Kandıra Cezaevi’nde saldırılara maruz kalan kadın mahkumların şikayetleri neden görmezden geliniyor?

Yayın tarihi: 4 Aralık 2020 Cuma 1:27 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2020 Cuma 1:31 pm

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e Kandıra Cezaevi’nde mahpusların yaşadığı hak ihlallerini sordu. Uca, ‘Cezaevinde kadın mahpuslara uygulanan kitap ve dergi yasağını, adli mahkumların tacizine maruz kalan siyasi kadın mahkumların şikayetlerinin cezaevi idaresince görmezden gelinmesini’ gündeme getirdi.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Kocaeli Kandıra’da bulunan Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.

HDP’li Uca’nın soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen soruların Adalet Bakanı Abdülhamit GÜL tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Türkiye cezaevlerinde özellikle siyasi mahpuslara yönelik gerek var olan mevzuatlardan gerekse cezaevi idaresinin kişisel, keyfi tutum ve davranışlarından kaynaklanan hak ihlalleri her geçen gün artmaktadır. Tutuklu ve hükümlü kadınların mektup ve yakınları vasıtasıyla bize aktardığı bilgilere göre, Kocaeli Kandıra’da bulunan Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevinde kalan siyasi kadın mahpuslara kitap ve diğer yayınlar ulaştırılmamakta, cezaevi idaresi tarafından okuma hakları büyük ölçüde engellenmektedir. Siyasi mahpusların mektuplarında yazdıklarına göre; iki siyasi kadın mahkûm, yan hücrelerinde kalan adli mahpusların sözlü ve fiziki şiddetine maruz kalmaktadır. Adli mahpuslar, dışkılarını havalandırma boşluğuna atarak, bu iki siyasi mahkûmun hem sağlıklarını tehlikeye atmakta hem de mahpusları ağır bir psikolojik şiddete maruz bırakmaktadırlar. Mahpusların gönderdiği mektuplarda, bu saldırılar nedeniyle cezaevi idaresine yapılan başvurular, idare tarafından tamamen görmezden gelindiği söylenmiştir. Öte yandan, hasta mahpusların tek kişilik hücrelerde tutulduğu ve mahpuslara keyfi bir şekilde hücre ve havalandırmaya çıkarmama cezası verilmekte olduğu ifade edilmiştir.

Bu bağlamda;

1. Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevinde yaşandığı aktarılan hak ihlallerinden haberiniz var mıdır? Var ise Bakanlığınız tarafından sorumlular hakkında başlatılmış herhangi bir soruşturma mevcut mudur?
2. Söz konusu cezaevinde kadın mahpuslara uygulanan kitap ve dergi yasağının gerekçesi nedir? Her türlü yayın hakkını engelleyen bu uygulamadan haberdar mısınız?

3. Kandıra Cezaevinde, adli mahkumların tacizine maruz kalan siyasi kadın mahkumların şikayetlerinin cezaevi idaresince görmezden gelinmesinin sebebi nedir?

4. Hasta mahkumlara hücre ve havalandırma cezası verilmesi hayati tehlikeye neden olmaktadır. Cezaevi idaresinin insanların yaşamlarını tehlikeye atan cezaları ve uygulamalarına son vermesine ilişkin alacağınız herhangi bir önlem var mıdır?

5. Kandıra Cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin tekrar yaşanmaması için alacağınız önlemler nelerdir?