HDP’li Paylan: Tarım Devrimi’nin olduğu topraklarda şu anda buğday ithal ediyoruz

Yayın tarihi: 13 Aralık 2021 Pazartesi 9:39 pm - Güncelleme: 13 Aralık 2021 Pazartesi 9:39 pm

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, TBMM’de yaptığı konuşmada iktidarın tarım politikalarını eleştirerek,”Tarım devriminin doğduğu topraklarda biz buğday, mercimek, nohut ithal ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, iktidarın tarım politikasını eleştirerek ekonomik krizin üreticiye yansımalarını anlattı. Paylan,

“Medeniyetin doğduğu toprakların mirasçılarıyız. Tarım devrimi bu topraklardan doğdu. İlk yerleşik yaşam bu topraklarda oldu. Sayın Bakan, 12 bin yıl önce ilk yerleşik yaşamın olduğu Göbeklitepe’de kazılar yapıyor. Truva’da kazılar yapıyorlar. Truva Müzesi yaptı, kendisine teşekkür ediyoruz, önemli bir müze. Göbeklitepe ile ilgili kendisine teşekkür ediyorum. Ama tarım devriminin doğduğu topraklarda biz buğday, mercimek, nohut ithal ediyoruz. Niye, bunu hiç düşündünüz mü?” diye sordu.

“NE YAPTIYSAK BİRLİKTE YAPTIK, SONRA MİLLİYETÇİLİK VE TEKÇİLİK HASTALIĞI GİRDİ”

Truva’da kazı yapan işçileri ile bulunan mezarlardaki DNA’ların eşleştiğini söyleyen Paylan, şunları söyledi:

“Yani dedelerinin mezarlarını kazıyorlar. Göbeklitepe’de bakıyorlar, DNA’lar aynı. Bütün yerlerde bakın, o yerde yaşayan yerel halkla dedelerinin mezarlarına baktığınızda DNA’lar aynı. Bu medeniyet gelmiş, gelmiş, bir arada yaşamayı başarmışız, Roma’da, Bizans’ta, Selçuklu’da, Osmanlı’da bir şekilde bir arada yaşamayı başarmışız ama daha sonra bir hastalık gelmiş. Pandemi virüsü deniyor ya, ondan daha derin 150 yıllık bir hastalık bu topraklara girmiş, milliyetçilik hastalığı. Tekçilik hastalığı girmiş. Bir anda demişler ki biz Türk’üz, iyi, hoş geldiniz de burada da halklar vardı. Bir arada yaşadık. Birlikte bir medeniyet oluşturduk. Mimar Sinan’ın eserleriyle övünüyoruz. Mimar Sinan, Kayserili bir Ermeni’dir. Ne yaptıysak birlikte yaptık. Sonra milliyetçilik ve tekçilik hastalığı girdi.

Garanti BBVA’dan tüm personeline büyük zam