HDP’li Özen: Erdoğan’ın ‘Ali’siz Alevilik’ yaygarasının neye hizmet ettiğini biliyoruz

Yayın tarihi: 15 Aralık 2021 Çarşamba 1:32 pm - Güncelleme: 11 Ocak 2022 Salı 4:40 pm

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Meclis’te süren bütçe görüşmelerinde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevileri hedef almasına tepki gösterdi. Özen, “Erdoğan’ın ‘Ali’siz Alevilik” yaygarasının neye hizmet ettiğini biliyoruz” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Meclis’te yaptığı konuşmada Alevilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Özen, Almanya devletinin Alevilere 30 milyon Euro vermesinin mümkün olmadığını belirterek, Erdoğan’ın iftira attığını söyledi. Erdoğan’ın Alevilere önyargılı olduğunu vurgulayan Özen, “Sizin Aleviler konusunda siciliniz bozuk. Aleviler için taş üstüne taş koymadınız. Sadece iftira atmayı, asimile etmeyi iyi bilirsiniz” dedi.

Özen AKP iktidarının Alevilik inancı için çalışma yürütmediğini ifade etti. Alevi katliamlarının faillerinin salınmasını eleştiren Özen “Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminizde de aynı yıkıcı tutumlara devam ettiniz. Madımak katilleri davasının zaman aşımına uğramasını “Hayırlı uğurlu olsun.” diyerek sevinçle karşıladınız. Bu katliamların avukatlarının hepsine iktidarınızda makamlar, rütbeler, ödüller verdiniz. Katliam sanıklarını özel afla salıverdiniz.” ifadelerini kullandı.

Akit’ten skandal manşet: Sivas Katliamı faillerine ‘mazlum’ dediler!

“ALEVİLER İÇİN TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMADINIZ”

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Alevilerin lehine verilen kararları uygulamadınız. Bugüne kadar Alevilerin de Cumhurbaşkanı olduğunuzu gösteren tek bir olumlu adım attınız mı? Aleviler için bugüne kadar Alevilerden bir vali, emniyet müdürü, kaymakam veya bürokrat atadınız mı? Tek bir somut örnek verebilir misiniz? Aleviler için taş üstüne taş koymadınız. Sadece yıkmayı, yok etmeyi, asimile etmeyi ve iftira atmayı iyi bilirsiniz. Siz bugüne kadar Alevilerin hangi acısına ve mutluluğuna ortak oldunuz?

Değerli arkadaşlar, Erdoğan’ın bu “Ali’siz Alevilik” yaygarasının neye hizmet ettiğini biz çok iyi biliyoruz. Bu, bizleri ayrıştırmak ve birbirimize düşürmek için ortaya atılan bir tartışmadır. Alevilikte esas: Yol bir, sürek binbirdir. Biz o yolun yaşaması ve birliği için mücadele ederken süreklerimizi, farklılıklarımızı zenginlik olarak bildik. Kimse kimseye süreğini dayatamaz, herkes istediği gibi inancını yaşar. Erdoğan diyor ki: “Ali’yi sevmek Alevilikse ben de Alevi’yim.” Ali’yi sevmekle arkadaşlar, Alevilik olmaz. Sünni tarikatlar arasında, tarikatlar arasında yorum farklılıkları var, fıkıh, tercüme farklılıkları var ama ben bir Alevi olarak buraya girmeyi haddim olarak görmem ama kimsenin, Alevi inancını asimile etmeye, onu ayrıştırmaya, ötekileştirmeye haddi ve hakkı yok; bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan da olsa.”

“ALEVİLERDEN KÜRTLERDEN ERMENİLERDEN ELİNİZİ ÇEKİN”

HDP’li Özen şöyle devam etti:

“Biz biliyoruz ki burada asıl sorun, Alevilerin ana vatanlarında mahrum bırakılan eşit yurttaşlık haklarını Avrupa’da yaşadıkları ülkede elde etmesidir, oralarda bir inanç topluluğu olarak kabul edilmesidir. Benim de içinde olduğum Avrupa örgütlenmesi, mücadele tarzı biat etmeyen, her zaman doğrularda ısrar eden bir yapıdır arkadaşlar. Ve iftiralara sığınıp gerçek dışı algılar yaratmaktan öteye gitmemiştir bu konuşmalar.

Alevilik, insanın yaşamını da inancına göre yürütebilmesidir. Alevilik, kadın-erkek eşitliğidir; rızalıktır, hoşgörüdür, kin ve nefret taşımamaktadır, barıştan yana olmaktır; haram lokma yememektir; beşikteki ile eşiktekini bir görmektir ve insanı, doğayı, tüm canlı ve cansız varlıkları inancın temeline koymaktır.

Buradan Erdoğan’a sesleniyoruz: Artık yeter! Alevilerden, Kürtlerden, Ermenilerden, Ezidilerden, kadınlardan, emekçilerden ve tüm farklılıklardan elinizi ve dilinizi çekin. Bu nefret dili, kin ve düşmanlık yaratmaktan başka bir işe yaramıyor; yirmi yıldır bunu yaptınız da ne oldu?
Erdoğan’a yine çağrı yapıyoruz ama Erdoğan’ın ruh hâli, bu çağrıyı duyacak değil arkadaşlar. O, kendine yeni kullar yaratma anlayışına devam ediyor, iktidarını sürdürebilmek için dini kullanmaya devam ediyor.

Biz Aleviler olarak biliyoruz ki nefret diline en iyi cevap, bu Yezid ve Muaviye oyunlarına düşmemektir; biz de düşmeyeceğiz. Bu topraklarda başta Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler ve bütün cümle canların laik, demokratik bir cumhuriyette, barış ve kardeşlik içinde, eşit haklar temelinde bir arada yaşamasını Halkların Demokratik Partisi olarak er ya da geç mutlaka hayata geçireceğiz.

Şimdi, bu nefret dilini yıllarca yaptınız, bin dört yüz yıldır yaptınız; Aleviler ne biat etti ne diz çöktü ne de eyvallah etti. Bundan sonra da biz ne diz çökeceğiz ne boyun eğeceğiz; mücadelemize de devam edeceğiz. Yaşasın tüm halkların ve inançların kardeşliği, yaşasın kardeşlik ve barış!”

Reuters: AKP, Alevi seçmen için çalışmaya başlıyor