HDP’li Oluç, tezkereye karşı verecekleri oyu açıkladı

Yayın tarihi: 25 Ekim 2021 Pazartesi 8:52 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2021 Pazartesi 8:52 pm

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Suriye ve Irak tezkerelerine karşı HDP’nin tavrını açıkladı. Ret oyu vereceklerini söyleyen Oluç, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyükelçiler hakkındaki ‘istenmeyen kişi’ talimatını “Yıkıma sürükleyecek” sözleriyle değerlendirdi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Oluç, genel kurulda görüşülecek Suriye ve Irak tezkerelerinde ret oyu kullanacaklarını söyledi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 ülkenin büyükelçisiyle ilgili ‘istenmeyen kişi’ talimatına ilişkin değerlendirmede bulunan Oluç, “Erdoğan’ın açıklamasının Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştıracağını ve ülkeyi ekonomik yıkıma sürükleyeceğini” ifade etti.

Erdoğan’ın açıklamasının Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştıracağını ve ülkeyi ekonomik yıkıma sürükleyeceğini belirten Oluç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanmasıyla ilgili çağrıda bulunan büyükelçilerin maruz kaldıkları durumun “akılla izah edilemeyeceğini” ifade etti.

KİMLER ZENGİNLEŞİYOR?

Erdoğan’ın açıklaması sonrası doların yükseldiğini kaydeden Oluç, “Bu yaptıklarınızla kurlara zirve yaptırıyorsunuz, dolar zirve görüyor. Bile bile Türk lirasının değer kaybetmesine bu iktidar neden göz yumuyor, yol açıyor? Türk lirasının değer kaybetmesini neden teşvik ediyor? Kimlere dolar satılıyor? Kimler bu dolarları alıyor? Kimler zenginleşiyor?” ifadelerini kullandı.

Oluç, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF), Türkiye’yi daha sıkı izlenmesini gerektiren “gri liste”ye aldığını belirterek, Türkiye’nin 2019’da FATF’ye verdiği sözleri tutmadığını belirtti.

Genel Kurulda yarın görüşülecek Irak ve Suriye tezkerelerine ilişkin de Oluç, “Hem Suriye hem Irak tezkerelerine ‘hayır’ oyu vereceğiz ve bu konudaki gerekçelerimizi de Meclis Genel Kurulunda kürsüden açıklayacağız” açıklamasını yaptı.

Irak ve Suriye tezkeresi Meclis’te!