Mithat Sancar: Şikayetten vazgeçmesi bizi bağlamaz

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2020 Cuma 12:09 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2020 Cuma 12:20 pm

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık’ın eşi Ebru Işık’a şiddet uyguladığı iddia edildi ve bu durumun adli mercilere yansıması üzerine Işık’a “uzaklaşma” tedbiri kondu. Ebru Işık, daha sonra şikayetini geri çekerek, “İfademi anlık bir öfkeyle yanlış verdim. Kesinlikle şiddet yok. Dolaba çarpma sonucu gözümde morarma oldu” dedi. HDP Kadın Meclisi Ebru Işık’ın ilk beyanının esas alarak Mensur Işık hakkında disiplin soruşturması başlattıklarını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Sancar ise “Şikayetinden vazgeçmesi de bizi bağlamaz. Biz kendi objektif araştırmamızı mutlaka yapacağız” açıklamasında bulundu.

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık’ın, eşi Ebru Işık’a şiddet uyguladığı iddia edildi ve bu durumun adli mercilere yansıması üzerine Işık’a “uzaklaşma” tedbiri kondu.

Bazı haber kaynaklarında, Işık’ın eşinin gözüne yumruk indirdiği, doktora götürmediği, durumu kimseye anlatmasın diye telefonuna el koyduğu, ağrılarının artması üzerine eşini hastaneye götürmek zorunda kaldığı iddia ediliyor.

“ŞİKAYETİNİ GERİ ÇEKECEK”

Şiddete maruz kaldığı iddia edilen Ebru Işık da hem hastanede hem de karakolda doğru beyan vermediğini söyleyerek şikayetini geri çekeceğini söyledi.

Mensur Işık, Covid-19 testi pozitif çıkan üç HDP’li vekilden biri. Ebru Işık da, kocasın dikkatsizliği nedeniyle ailecek Covid-19 hastalığına yakalandığını, ona olan kızgınlığı yüzünden öfkeyle verilmiş bir beyan olduğunu, aslında eşinin ona şiddet uygulamadığını öne sürdü.

“TEST POZİTİF ÇIKINCA HEPİMİZİN SİNİRİ ALT ÜST OLDU”

20 gün önce eşi, iki çocuğu ve kendisine Covid-19 teşhisi konulduğunu belirten Ebru Işık, ikinci PCR testlerinin de pozitif gelmesi üzerine, eşi yüzünden bu hastalığa yakalandıklarını düşündüğünü, psikolojisinin bozulduğunu ve bu yüzden eşinden intikam alma duygusuyla hastane ve karakolda şiddete maruz kaldığını ifade ettiğini savundu:

“Ailenin tüm fertleri önce hastanede tedavi gördük, sonra evde tedavi sürdü. 20 günden sonra yapılacak testin negatif olacağına bekliyorduk. Bu test de pozitif çıkınca hepimizin siniri alt üst oldu.

Çocuklarımızın da testi pozitif çıktı. Evde kaldığımız süre içinde birkaç defa eşimle dikkatsizliği nedeniyle tartıştık, ailecek bu durumda olmamızdan ötürü eşimi dikkatsizlikle suçladım, çünkü kalabalık ortamlarda maskesiz ve yakın temasta olduğunu hep görüyordum.

Bu dikkatsizliğinin hepimizi etkilediğini söyledim. Bu yüzden son zamanlarda gerginlik yaşadık. Yine bu yüzden tartışınca o da bana senden dolayı oldu, sen de çok alışverişe gidiyorsun dedi ve beni suçlamaya başladı, o sırada sinirle dolap kapağını açınca gözüme çarptı.”

Gözünün ağrısından dolayı doktora gitmek istediğini söyleyen Ebru Işık, şiddet uyguladığının düşünülmesi kaygısıyla eşinin onu hastaneye götürmek istemediğini aktardı:

“Olay yanlış anlaşılabilir, hastanede farklı algılanabilir diye beni doktora götürmek istemedi. Sonrasında ben ağrım oluğunu söyleyince beni götürdü.

“ÖFKE VE KIZGINLIKLA SARF EDİLMİŞ SÖZLERDİ”

“Şiddet olmadı ama beni hastaneye geç götürdüğü için ona kızgındım, korona ve karantina sürecinde yaşadığımız gerilimler, onun dikkatsizliği yüzünden bunları yaşamak zorunda kaldığımızdan dolayı ona zarar vermek istedim, hastanede bana şiddet uyguladığını söyledim ama aslında bunlar gerçek değil, öfke ve kızgınlıkla sarf edilmiş sözlerdi. Bu şekilde bu kadar yankı oluşturacağını da tahmin etmedim. Beyanım öfke ve kızgınlıkla söylenmiş sözlerdi, ortada şiddet yoktu.”

Eşinin statüsü nedeniyle baskı sonucu ifadesini değiştirmek zorunda kalıp kalmadığı sorusuna da “Öyle bir durum yok, karakola gideceğim ve ifademin yanlış anlaşıldığını söyleyerek şikayetimi geri çekeceğim, umarım düzeltme yapılır” dedi.

MENSUR IŞIK: ŞİDDET UYGULAMADIM

HDP Milletvekili Mensur Işık da, eşine şiddet uyguladığı iddialarına karşı çıktı.

O da, Coivd 19 teşhisi konduktan sonra hem tedavi süreci hem de karantinadan dolayı son zamanlarda evde bir gerilimin yaşandığını ve son durumun da bununla ilgili olduğunu savundu:

“20 gündür tedavi olmamıza rağmen son testimiz de pozitif çıkınca eşimin sinirleri daha çok gerildi ve senin dikkatsizliğin yüzünden bu hale geldik dedi. Ben de ona, sen de alışverişlere gidiyorsun, ne malum virüsü senin kapmadığın, diyerek tartıştık.

“İki gün önce mutfak dolabına çarpmış kafasını, sonraki gün başının ağrıdığını ve hastaneye gitmek istediğini söyledi. Ben de korona var bizde, gitmeyelim dedim. Yolda yine dikkatsizliğime getirdi meseleyi, ben de ona senden bulaşmış olabilir deyince, ‘doktorlara eşim bana şiddet uyguladı diyeceğim’ dedi. Yapma lütfen, özür dilerim bir daha sana öyle demem, dedim. Ama doktorlara öyle demiş. Korona gerçekten insanın psikolojisini bozuyor ve ben eşime şiddet uygulamadım. O beyandan sonra pişmanlık yaşadı, olay bugün basına da yansıyınca çok üzüldü.” (BBC Türkçe)

HDP KADIN MECLİSİ: DİSİPLİN SORUŞTURMASI BAŞLATILDI

HDP Kadın Meclisi, basına yansıyan haberler üzerine “Kadına yönelik bu şiddetle ilgili kadının beyanını esas alarak” gerekli araştırmayı başlatacaklarını açıkladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dün sabah saatlerinde, HDP Muş Milletvekili Mensur Işık’ın,Ebru Işık’a şiddet uyguladığı haberinin basına yansımasının ardından, Kadın Meclisimiz gerekli araştırmayı başlattığına dair açıklama yapmıştı.

Araştırmalarımız sonucunda Merkezi Disiplin Kurulumuz; Ebru Işık’ın ilk beyanını esas alarak Mensur Işık hakkında kesin ihraç talebiyle Kadın Meclisimizin başvurusu üzerine soruşturma başlatmıştır. Tüm yetkileri tedbiren durdurulan Işık’ın savunması alınacaktır.

Hiçbir şekilde kabul etmediğimiz kadına yönelik şiddete karşı tavrımız nettir. Kimden ve nereden gelirse gelsin, erkek şiddetine asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Örgütlenen erkek egemenliği karşısında Kadın Mücadelesi Her Yerde diyerek her türlü şiddete karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Hiçbir kadın yalnız değildir.

Kadın Meclisi olarak, bu sürecin takipçisi olacağımızı başta kadınlar olmak üzere kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

MİTHAT SANCAR: ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇMESİ BİZİ BAĞLAMAZ

Artı TV’ye bağlanan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar,  Ebru Işık’ın şikayetinden vazgeçmesinin partiyi bağlamadığını söyleyerek ” Biz kendi objektif araştırmamızı mutlaka yapacağız” dedi.