HDP’li Kenanoğlu: İsveç “Copy Paste’ dinini kabul ediyor kutsal objeleri de ‘F’ tuşu

Yayın tarihi: 24 Ekim 2022 Pazartesi 9:38 pm - Güncelleme: 24 Ekim 2022 Pazartesi 9:38 pm

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; “Sabahtan beri Alevilik tanımı yapıyor arkadaşlar. Bu hiçbirimizin haddine değil. İsveç’te bir din kabul ediliyor, dinin adı ‘copy paste’ yani ‘kopyala yapıştır’ dini. Kutsal objeleri ‘F’ tuşu, klavyedeki çeşitli tuşlar ve İsveç devleti bunu kabul ediyor. ‘Ben beyana bakarım, kimin nasıl inandığı beni ilgilendirmez, ben beyanı esas alırım’ diyor” dedi.

AKP milletvekillerinin hazırladığı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sürüyor. HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, yasa teklifinde; “Aleviliğin kültür olarak görüldüğünü ve tanımlanmaya çalışıldığını” söyledi. Kenanoğlu, devletlerin inançlara karışamayacağını belirtti ve şöyle konuştu:

Sebahat Tuncel’in alevi dedesi talebi kabul edildi!

“Size komik bir haber anlatacağım, size komik gelecek. Örneğin, 6 Ocak 2012 tarihli bir haber var, İsveç’te bir din kabul ediliyor, dinin adı ‘copy paste’ yani ‘kopyala yapıştır’ dini. Kutsal objeleri ‘F’ tuşu, klavyedeki çeşitli tuşlar ve İsveç devleti bunu kabul ediyor. ‘Ben beyana bakarım, kimin nasıl inandığı beni ilgilendirmez, ben beyanı esas alırım’ diyor. Tabii, her devletin olacağı gibi, onların güvenlik açısından birtakım kriterleri var yani ‘O din, o inanç, o topluluk başka bir inancı tehdit etmek için mi kuruluyor?’ Bütün bu çerçevelere bakar, eder ve ondan sonra kabul eder ve 2012’de bunu kabul ediyor. İsveç’te şu anda kabul edilen bir dindir bu.

Şimdi, biz ne yapıyoruz? Burada deminden beri, sabahtan beri ‘Alevilik’ tanımı yapıyor arkadaşlar; bu, hiçbirimizin haddine değil. Bak, ben bir Alevi’yim, Alevi kurumların da başkanlık yaptım, yöneticilik yaptım, inançsal olarak bir önderlik sıfatım da var benim. Ama bütün bunlara rağmen ben haddim olarak görmem, genel Alevi toplumu kendisini nasıl tanımlıyorsa öyle kabul ederim.”

AKP’nin Alevi Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı projesine tepki!