HDP’li Gergerlioğlu tahliye edildi

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2021 Salı 5:49 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 12:15 am

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu tahliye edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) milletvekilliğinin düşürülüp cezaevine gönderilmesiyle ilgili hak ihlali verdiği HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi. Gergerlioğlu, tahliyesinin ardından HDP Genel Merkezi’nde “Buradan Anayasa Mahkemesi’ne teşekkür ediyorum. Hızlı bir süreç işletti. 1 Temmuz’da karar verildi. Çok net bir karardır. Oy birliğiyle alınmıştır. Yargı sürecinin utanması gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

Oğlu Salih Gergerlioğlu, Twitter’dan tahliyeyi böyle duyurdu:

GERGERLİOĞLU’NDAN TAHLİYE SONRASI İLK PAYLAŞIM

Ömer Faruk Gergerlioğlu, Twitter hesabından, “Nerede kalmıştık? :)” paylaşımı yaptı.

HDP GENEL MERKEZİ’NE GEÇEN GERGERLİOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

“İstedikleri kadar zulüm etsinler. Direne direne kazandık. Beni darbederek evimden çıkartılırken, “Bu hikaye burada bitmez” dedik. Biz geri adım atmayacağız, çünkü haklıyız dedik. Bu zaferi en başta halkımıza armağan ediyorum. Tüm duyarlı insanlar direndi. Cezaevinde o dört duvar arasında bana edilen duaları, sevgi dileklerini hissettim. Bu bizim değil halkın zaferidir. Bu kadar zorbalık içinde bu halkın yüzünün gülmesine çok ihtiyacı vardı. Bundan dolayı çok mutluyum.

5 yıl önce ben barış istedim diye Kürt meselesinde, 27 yıllık kamu doktorluğumdan ihraç edildim. Türkiye’de kime güveneceğiz biz? 5 yıldır mağdur ediliyorum. Tüm ezilenler mağdur ediliyor . Hukuksuzluk had safhada.

Buradan Anayasa Mahkemesi’ne teşekkür ediyorum. Hızlı bir süreç işletti. 1 Temmuz’da karar verildi. Çok net bir karardır. Oy birliğiyle alınmıştır. Yargı sürecinin utanması gerekiyor.”

 

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU’NDAN TAHLİYE SONRASI İLK MESAJ: NEREDE KALMIŞTIK?

Gergerlioğlu, tahliyesi sonrası ilk mesajını sosyal medya hesabından verdi. Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Gergerlioğlu, ”Nerede kalmıştık? :)” ifadelerini kullandı.

HDP: SİNCAN’A VEKİLİMİZİ KARŞILAMAYA GİDİYORUZ

HDP’den kararla ilgili, “Adalet mücadelemiz sonuç verdi. AYM kararı sonrası Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında tahliye kararı verildi. Milletvekillerimiz, yöneticilerimiz ve partililerimizle Sincan’a vekilimizi karşılamaya gidiyoruz” açıklaması yapıldı.

MAHKEME KARARI

Kocaeli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin oy birliğiyle aldığı kararda şöyle denildi:

“Mahkememizin yukarıda numarası belirtilen dosyasının incelenmesinde; sanık Ömer Faruk GERGERLİOĞLU hakkında Mahkememizin 21/02/2018 tarih, 2017/490 esas, 2018/80 karar sayılı ilamı ile verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmediğildiği verilen kararın temyiz üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 28/01/2021 tarih, 2020/835 esas, 2021/398 karar sayılı ilamı ile onanması üzerine infaz için Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği, Hükümlü Ömer Faruk GERGERLİOĞU müdafii Av. Cahit ÇİFTÇİ tarafından verilen dilekçe ile infazın durdurulması talebinde bulunulmuş, ayrıca Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Bölümler Başraportörlüğü’nün 06/07/2021 tarih 2019/10634 sayılı yazısı ekindeki Anayasa Mahkemesinin 01/07/2021 tarih 2019/10634 sayılı kararı ile Anayasanın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine, Anayasanın 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve kararın bir örneğinin seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması ile yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesine (E.2017/490, K.2018/80) gönderilmesine dair karar verildiği anlaşılmakla, Hükümlü müdafinin infazın durdurulması talebinin kabulüne karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

Hükümlü Ömer Faruk GERGERLİOĞLU hakkındaki mahkememizin 21/02/2018 tarih, 2017/490 esas, 2018/80 karar sayılı ilamın İNFAZININ DURDURULMASINA, İnfaz evraklarının Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığından bila infaz iadesinin istenilmesine, Kararın bir örneğinin talepte bulunan hükümlü müdafi Av. Cahit ÇİFTÇİ’ye TEBLİĞİNE, Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesine itirazı kabil olmak üzere oybirliği ile karar verildi.”

GERGERLİOĞLU’NUN TAHLİYESİNİ BEKLEYENLERE MÜDAHALE!

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun tahliyesini bekleyen yurttaşlara polis müdahale etti.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat’ta onayladı.

Yargıtay’ın onama kararı Meclis’e ulaştı ve karar Meclis’te okunarak Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü. Gergerlioğlu, 2 Nisan’da evinde gözaltına alındı ve cezaevine gönderildi.

Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu sonuçlandırdı. Yüksek Mahkeme, Gergerlioğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi.

Gergerlioğlu kararı yerel mahkemeye gönderildi

Ömer Faruk Gergerlioğlu cezaevine götürüldü