HDP’li beş belediye başkanı gözaltına alındı

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2020 Cuma 9:58 am - Güncelleme: 15 Mayıs 2020 Cuma 4:10 pm

 Iğdır, Siirt, Baykan, Kurtalan ve Altınova’nın HDP’li belediye eşbaşkanları gözaltına alındı.

Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik, Siirt Belediyesi Eşbaşkanları Berivan Helen Işık ile Peymandara Turhan, Baykan Belediye Eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz ile Özden Gülmez, Kurtalan Belediye Eşbaşkanları Baran Akgül ile Esmer Baran, Altınova Belediyesi Eş Başkanı Casim Budak bu sabah görevden alındı.

Yerlerine Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Baykan Kaymakamı Mehmet Tunç ve Kurtalan Kaymakamı İhsan Emre Aydın’ın kayyum olarak atandığı açıklandı. Muş’un Altınova Belediyesi’ne de Korkut Kaymakamı Hasan Sadebıyık kayyum atandı.

HDP’li 3 belediyeye daha kayyum atandı!

Kayyım atamasının ardından eşbaşkanlar evlerinde gözaltına alındı. Belediye binaları da polis kordonuna alındı.

IĞDIR’DA DA GÖZALTI

HDP’li Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş da hakkında yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle gözaltına alındı.

43 BELEDİYE’YE KAYYUM

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerde Kürt illerindeki belediyelerden 65’ini kazandı. HDP’nin kazandığı 3’ü büyük, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde toplam 65 belediyeden 6’sına mazbata verilmezken, 41’ine kayyum atandı. Önceki dönem Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) yönetiminde bulunan 102 belediyeden 96’sına kayyum atanmıştı.

HDP’NİN ELİNDE 15 BELEDİYE KALDI

HDP’nin elinde, kayyım atanmayan Adıyaman Kömür; Ağrı Doğubayazıt, Diyadin, Patnos; Batman Kozluk; Diyarbakır Çınar, Dicle; Elazığ Sarıca; Erzurum Karaçoban; Iğdır, Iğdır Hoşhaber; Kars; Muş Altınova; Şırnak Silopi, Balveren Belediyesi kaldı.

HDP’DEN İLK TEPKİ

HDP’den yapılan açıklamada, “Bu sabah Iğdır, Siirt, Kurtalan ve Baykan belediyelerimiz gasp edildi. Saray rejimi bir kez daha halka ve halk iradesine düşmanlığını gösterdi. İktidar halka yaptığı bu düşmanlığın hesabını er geç verecek, halkımız saldırılara boyun eğmeyecektir” denildi.

CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZEL: ERDOĞAN ‘NORMAL’E DÖNÜYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki göstererek şöyle dedi:

“Seçilmiş belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyım atamak, darbe dönemine öykünmektir, halk iradesini hiçe saymaktır! Bu uygulamayı ısrarla sürdürüyor olması, Recep Tayyip Erdoğan’ın kutuplaştırmadan ve ötekileştirmeden beslenen “normal”ine döndüğünü göstermektedir.”