HDP’li Dersim Dağ, tutuklanan üniversite öğrencilerinin darp edilmesini Bakan’a sordu

Yayın tarihi: 10 Ocak 2019 Perşembe 12:57 pm - Güncelleme: 10 Ocak 2019 Perşembe 12:57 pm

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Munzur Üniversitesi’nde okuyan 3 öğrencinin tutuklandıktan sonra götürüldükleri Elazığ Cezaevi’nde infaz koruma memurlarınca darp edilmesini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Tunceli’de bulunan Munzur Üniversitesi’nde okuyan HDP Gençlik Meclisi Yönetim Kurulu üyesi Cengiz Fidan ile Şehmus Bakır ve Muhammed Erkiz isimli öğrenciler, üniversitede düzenlenen bir anma etkinliği sonrası gözaltına alınmalarının ardından 22 Aralık 2018’de tutuklanarak Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Tunceli’den Elazığ’a götürüldükleri sırada yol boyunca polislerce darp edildikleri belirtilen öğrencilerin, cezaevi girişinde de çıplak arama dayatmasını kabul etmedikleri için darp edildikleri iddia edildi. Zorla yapılan çıplak aramaya maruz kalan öğrenciler, daha sonra tek kişilik hücrelere konuldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, tutuklanan 3 öğrencinin darp edilip, çıplak aramaya maruz kalmalarını ve tek kişilik hücreye konulmalarını hazırladığı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

HDP’li Dağ, konuya dair Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

* Cengiz Fidan, Şehmus Bakır ve Muhammed Erkiz’in cezaevi girişinde zorla çıplak aramadan geçirildikleri ve darp edildikleri doğru mudur? Doğru ise bu uygulama ile ilgili yasal ve idari bir işlem başlatılmış mıdır?

* Cengiz Fidan, Şehmus Bakır ve Muhammed Erki’in tek kişilik hücrelerde tutulma gerekçeleri nedir? Yeni cezaevine alınan ve hükümlü olmayan kişilerin tek kişilik hücrelere alınmasının yasal bir dayanağı var mıdır?

* Elazığ 2 Nolu Cezaevinde son 2 yılda yaşanan hak ihlallerinin sayısı kaçtır? Bu hak ihlalleri ile ilgili Bakanlığınızın başlattığı kaç soruşturma bulunmaktadır?

* Son 5 yılda cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin sayısı kaçtır? Yaşanan bu ihlallerin cezaevlerine göre dağılımı nedir?

* Bakanlığınız cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini önlemek için neler yapmaktadır?”