HDP’li Çelik ‘Elektrik tellerinin kopması yangınlara sebep oluyor’

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2019 Salı 4:22 pm - Güncelleme: 30 Temmuz 2019 Salı 4:22 pm

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi iletti.

Çelik önergesinde Mardin ve Şırnak İl Sınırları İçinde Çıkan Yangınlarda Midyat Nusaybin İdil Bölgesindeki İzlo Dağın (Dibek-Bagok) etrafında bulunan başta 8 Süryani köyü olmak üzere birçok köyün zarar gördüğünü belirtti.

“Elektrik direklerine bağlı tellerin kopması ve kısa devre yapması ile trafolarda ortaya çıkan sorunlar her seferinde yangınlara sebep oluyor” diyen Çelik’in Pakdemirli’ye soruları şöyle;

“Ekipler görev başında değil miydi?”

1. Bakanlığınızın 24 saat görev yerlerinde hazır beklemekte olan 2300’den fazla kara araçları ile ekipleriniz Mardin’de yaşanan yangınlarda görev başında değiller miydi?

2. Müdahalede yaşanan aksaklıklar bakanlığınız tarafından araştırılıp sorumluları tespit edilecek mi?

3. Her yıl tekrar tekrar yaşanan orman yangınlarında müdahalelerde yaşanan problemler için bakanlığınızın bir tespit mekanizması var mı? Her yıl tekrarlanan bu yangınlar için neden önlem alınmıyor?

4. Mardin ve Şırnak’ta yaşanan bu orman yangınlarında yangınlarının tespiti ve erken-etkili mücadelesi için mevcut teknolojileriniz kullandı mı? Kullanıldıysa eğer ne tür teknolojiler kullanıldı?

5. Dağlık ve ormanlık olan bu alanlarda ciddi şekilde ot var, en ufak bir kıvılcım bile düştüğünde büyük bir yangın çıkar ve alana ulaşılması çok zor. Bakanlığınız bu alanlarda helikopter imkanını neden kullanmıyor?

6. Bölgede yaşayan halkın yıl boyu çalışıp çabaladığı emekleri kaybediliyor, Bakanlığınız kalıcı bir çözüm bulunmak ve bölgedeki yangınları hemen söndürecek şartlar oluşturulmak için her hangi bir çalışma yürütmeyi

planlıyor mu?

7. Hasar gören ve zarar eden vatandaşların devlet tarafından desteklenmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mı?

8. Elektrik direklerine bağlı tellerin kopması ve kısa devre yapması ile trafolarda ortaya çıkan sorunlar her seferinde yangınlara sebep oluyor. Bu konuda bakanlığınız neden önlem almıyor?