HDP’li Beştaş: Türkiye’nin aklıyla alay eden iktidar dünyayı hafife aldı

Yayın tarihi: 27 Ekim 2021 Çarşamba 2:30 pm - Güncelleme: 10 Mart 2022 Perşembe 12:55 pm

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te yaptığı konuşmada büyükelçiler meselesine değindi. Beştaş, “Türkiye’nin aklıyla alay eden iktidar dünyanın aklını hafife almaya çalıştı” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te gündemi değerlendirdi. Tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönünde çağrı yapan 10 büyükelçinin ‘geri adım’ attığını öne süren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt veren Beştaş, Kavala ve Demirtaş kararının AİHM tarafından verildiğini vurguladı.

Viyana Sözleşmesi’ne biat edeceklerini duyuran büyükelçilerin AKP’ye yakın medya tarafından ‘geri adım’ attıkları yönündeki haberlerine değinen Beştaş, “Burada sorun hukuka bağlılıktır” dedi.

Beştaş şöyle konuştu:

“Büyükelçiler meselesi kapatılmış gibi gözükse de tartışılmaya devam edecek. Bu olayı izah etmek, bütün ayrıntıları değerlendirmekten geçiyor. Büyükelçiler meselesinde kendi kendilerine ‘istenmeyen insan’ olarak niteleyebileceğimiz bir mesele gündeme geldi. Dolar yükseldi, milyonlarca insan yoksullaştı. Dünya bu krizi konuştu. Sonra Erdoğan ‘İçişlerimize karışamazsınız’ dediler. Büyükelçiler de ‘Biz hukukun gereğini söylüyoruz, içişlerinize karışmıyoruz’ deyince Erdoğan ‘tamam kalırsınız’ dedi. Financial Times başta olmak üzere uluslararası basın bu olayı ‘Erdoğan geri adım attı’ diye duyururken Sabah gazetesi ‘büyükelçiler geri adım attı’ dedi. Burada sorun hukuka bağlılıktır. Avrupa Parlamentosu, Erdoğan’ın hedef gösterdiği 10 büyükelçiye tedbirlerin anlaşılmaz olduğunu belirterek Kavala ve Demirtaş kararının AİHM tarafından verildiğini hatırlattı. Türkiye’nin aklıyla alay etmeye çalışan iktidar, dünyanın aklını hafife almaya çalıştı. Krizi kendileri yarattı kendileri batırdı.”

ABD Dışişleri: Kavala’yla ilgili açıklama Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesiyle tutarlıdır

Bahçeli: Osman Kavala vatandaşlıktan çıkarılsın