HDP’den ortak adaya ‘Erdoğan’ şerhi: Bizi zorlarlarsa…

Yayın tarihi: 3 Haziran 2022 Cuma 2:17 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2022 Cuma 2:21 pm

‘Ortak cumhurbaşkanı adayı’ için İYİ Parti dışındaki muhalefet partileriyle görüştüklerini söyleyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ‘ortak adaya Erdoğan’ şerhi düştü.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda şerhini açıkladı. Temel “Bizi Erdoğan’la, Erdoğan’a benzer bir aktör arasında tercih yapmaya zorlarlarsa, biz o kötülerin tarafı olmayız. Aday çıkarmayı tartışırız” ifadesini kullandı.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın sorularını yanıtlayan Temel, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş veya eşi Başak Demirtaş’ın adaylığının henüz gündemlerinde olmadığını ifade etti. Temel bununla, “Bizde böyle bir tartışma hiç yürümedi. Hatta bizim dışımızdaki adaylara yönelik de bir tartışma olmadı. O nedenle Selahattin Demirtaş’ın da, Figen Yüksekdağ’ın da fikrini alarak bir tartışma yürüteceğiz o gün geldiğinde. Adeta partimizin gücünün yarısı neredeyse içeride, dolayısıyla içeridekilerin de tutumu önemli” dedi.

HDP’ye yönelik yeni operasyon! İl başkanları dahil çok sayıda gözaltı

‘BİR AKIL MİLLET İTTİFAKI’NI KİLİTLEMEYE ÇALIŞIYOR’

Millet İttifakı’nı eleştiren Temel, “Aslında uzun süredir şu değerlendirmeyi yapıyoruz: Bir akıl Millet İttifakı’nı da adeta iktidar gibi kilitlemeye çalışıyor. Yani ırkçı, milliyetçi ve kimi kesimlere özel düşmanlık besleyen duyguları ki buna Kürtler, kadınlar dahil bir hassasiyet oluşturma adına diğer bloğa benzeştirmeye çalışıyor. Dolayısıyla Millet İttifakı, kendi farkını, iktidar karşısındaki alternatifini bu nedenle yeteri kadar oluşturamıyor, programa dönüştüremiyor. Bunda İYİ Parti’nin çok belirgin bir rolü var, kodları sebebiyle. Kılıçdaroğlu’nun, ‘Demirtaş, Kavala serbest bırakılacak, hukuksuzluklar bitecek’ söylemi bir proje, bir plan değil. Çünkü bunlar iktidar tarafından yaratılmış haksızlıklardır. Haksızlıkları gidermek bir lütuf, bir vaat olamaz” ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN’DAN DAHA AZ KÖTÜ BİRİ…’

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusuna da değinen Temel, muhalefetin Erdoğan’ın karşısına Erdoğan’dan daha kötü bir aday getirme yarışına girdiğini savundu ve şunları söyledi:

“Erdoğan’ın yarattığı rejim, Türkiye’nin başına bugüne kadar tarihi boyunca gelmiş, en kötü ve uzun süreli rejim. Darbe yönetimlerinde bir dönem olurdu, geçiş süreçleri olurdu. Bu kadar kötü birinin temsili karşısında, şöyle yanılgılara düşüyor muhalefet: Bu kadar kötüyken, biz daha az kötüsünü göstersek herkes mecburen destekler. Bu korkunç bir şey. Bizim HDP olarak bunu benimsememiz mümkün değil. Biz Erdoğan’a elbette mecbur değiliz, eyvallahımız da yok. Ama biz Erdoğan’dan daha az kötü birini de tercih etmek zorunda değiliz.”

HDP’den gözaltılara tepki: İktidarın korkakça, zavallıca saldırısını kınıyoruz

‘ERDOĞAN BENZERİNE ZORLANIRSAK ADAY ÇIKARIRIZ’

Tutumlarını adaya göre belirleyeceklerini belirten Temel, şöyle devam etti: “Eğer aday, bu tutum ve sözünü kamuoyunun önünde ve çeşitli temaslarında ortaya koyarsa, elbette biz desteğimizi de ilkelerimizi ortaya koyarak uzlaşmaya hazırız. Ama diyelim ki bizi Erdoğan’la, Erdoğan’a benzer bir aktör arasında tercih yapmaya zorlarlarsa, biz o kötülerin tarafı olmayız. Aday çıkarmayı tartışırız. Çünkü iki kötünün karşısında bir iyinin şansı olabilir Türkiye’de diyoruz.

‘İMAMOĞLU, KILIÇDAROĞLU VE YAVAŞ…’

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu veya Mansur Yavaş’ın adaylıkları üzerine parti kurullarımız gerçekten bir tartışma yürütmedi. Ama Mansur Yavaş’a yönelik bizim parti tabanımızın ve parti çeperimizde yer alan güçlerin tutumu çok belli. Ama İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu’na dair ve belki de bunların dışındaki aday tartışmalarına dair de çok çeşitli fikirlerimiz ve görüşlerimiz olabilir.”

‘AHMET TÜRK’ÜN MANSUR YAVAŞ AÇIKLAMASI PARTİNİN GÖRÜŞÜ’

Ahmet Türk daha önce Mansur Yavaş’ın adaylığına ilişkin “Mansur Yavaş’ın aday olması halinde Kürtlerin ona oy vereceklerini sanmıyorum” demişti. Temel, Türk’ün bu sözlerinin ise partinin görüşünü yansıttığını ifade etti.

Ahmet Türk: Kürtler olmadan, Millet İttifakı’nın seçimleri kazanamayacağı açıktır