HDP’den Kulp kayyumu açıklaması: Olayların aydınlatılması yerine belediyelerimizi gasp etme adımlarının bir parçası

Yayın tarihi: 17 Eylül 2019 Salı 1:47 pm - Güncelleme: 17 Eylül 2019 Salı 1:47 pm

HDP, Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki saldırının ardından tutuklanan ve bugün yerine kayyum atanan belediye eş başkanıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Yapılan bu atama, olayın aydınlatılması yerine belediyelerimizi gasp etme adımlarının bir parçasıdır” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde PKK tarafından yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası tutuklanan Kulp Belediye Eş Başkanı Mehmet Fatih Taş’ın yerine Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet’in kayyum olarak atanmasına tepki gösterdi.

Tutuklanan Kulp Belediye Başkanının yerine kayyum atandı

HDP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan imzasıyla yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

‘HALKIN İRADESİNİ TANIMAYAN ZİHNİYET, SON OLARAK KULP BELEDİYEMİZİ HEDEF ALMIŞTIR’

“31 Mart’ta sandıktan çıkan sonuçları kabul edemeyen iktidar bloğunun saldırıları her gün bir yenisi ile devam ediyor. Belediye meclis çoğunluğunun iktidar bloğunda olmadığı yerlerde, HDP’li belediye meclis üyelerini görevden uzaklaştıran ve yerlerine kayyım atayan İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos’ta da 3 Büyükşehir Belediyemize kayyım atamıştı.

Halkın iradesini tanımayan ve saygı duymayan bu zihniyet, son olarak Kulp’ta yaşanan patlama sonrasında Kulp Belediyemizi hedef almıştır.

Kulp’ta meydana gelen patlamanın hemen ardından, Kulp Belediyemiz ve ilçe örgütümüz iktidar medyası tarafından sorumlu ilan edilmiştir.

İktidar medyasının algı operasyonlarının sonucu olarak atılan manşetleri bir talimat olarak değerlendiren Emniyet ve yargı hemen Kulp Belediye Eş Başkanımızı gözaltına almış ve Kulp Belediye binası özel harekat polisleri tarafından basılarak içerde arama yapılmıştır.

Hiçbir dayanağı olmayan gerekçeler gösterilerek Belediye Eş Başkanlarımız ve diğer arkadaşlarımız 4 gün boyunca gözaltında tutulmuş ve Pazartesi günü savcılığa çıkarılıp tutuklanmışlardır.

Tutuklanma gerekçelerine baktığımızda, hiçbir somut delil bulunmadığı, tamamen medyanın hedef göstermesinin sonucu tutuklandıkları bariz bir şekilde görülmektedir.

Belediye Eş Başkanlarımızın hukuka aykırı şekilde tutuklanmalarının ardından, Belediye Meclisinin kendi içinde seçim yaparak Başkan vekilini belirlemesine izin vermeyen Bakanlık, birkaç saat sonra Kulp Kaymakamını belediyeye kayyım olarak atamıştır.

‘OLAYLARIN AYDINLATILMASI YERİNE BELEDİYEMİZİ GASP ETME ADIMLARININ BİR PARÇASI’

Yapılan bu atama, olayın aydınlatılması yerine belediyelerimizi gasp etme adımlarının bir parçasıdır.

Seçim yolu ile kazanamadığı belediyeleri gasp eden iktidar ve İçişleri Bakanlığı, halkın iradesini ve hukuku tanımadığını bir kez daha ortaya koymuştur. Yaşananlar uzun süredir halk iradesine karşı geliştirilen siyasi darbenin devamıdır.

Belediyelerimizin ve seçilmişlerimizin itibarlarını yok sayan bu uygulamalar bir an önce sona erdirilmelidir. Bizler, dün olduğu gibi bugün de iktidarın baskılarına ve politikalarına boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Halk iradesine yönelik gelişen bu saldırılara karşı tüm sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını ve diğer kurumları duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Hukuka ve demokrasiye aykırı bu kararları kabul etmediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Bu atamalar iptal edilip, Belediye Eş Başkanlarımız görevlerine iade edilene kadar haklı ve meşru mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”