HDP’den AYM’ye Leyla Güven ve Musa Farisoğulları başvurusu

Yayın tarihi: 10 Haziran 2020 Çarşamba 10:21 pm - Güncelleme: 10 Haziran 2020 Çarşamba 10:21 pm

HDP, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülme kararının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. HDP başvuru gerekçesinde vekilliklerin düşürülmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülme kararının iptali ve vekilliklerin iadesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ve Batman Necdet İpekyüz başvuru dilekçesini AYM’ye iletti.

Başvuru hakkında Meclis’teki basın toplantısında bilgi veren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın yemin töreninde yaptığı konuşmaya işaret ederek, “Yargıda tuzun koktuğunu gösterdi” dedi.

Oluç, vekilliklerin düşürülmesiyle ilgili “Bizim tespitimize göre geçtiğimiz hafta atılan adım Anayasa’nın 2. 10. 13. 25. 26. 67. ve 83. maddelerine aykırıdır, TBMM İçtüzüğü’nün 133. maddesine aykırıdır. AİHS’in (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 10. 11. ve 12. maddelerine aykırıdır. Biz bu nedenle demokratik iradenin çiğnenmesinden ulusal ve uluslararası mevzuat ve TBMM teamüllerine aykırılıktan dolayı, bu uygulamanın iptali ve milletvekilliklerinin iadesi için başvuru yaptık” diye konuştu.

HDP iki koldan Ankara’ya yürüyecek