HDP’den “AİHM kararı bizi bağlamaz” diyen Erdoğan’a jet yanıt

Yayın tarihi: 23 Aralık 2020 Çarşamba 3:11 pm - Güncelleme: 23 Aralık 2020 Çarşamba 3:16 pm

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki kararın ‘kendilerini bağlamadığını’ savunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bu karar sizi öyle bağlar ki!” yanıtını verdi. Buldan, Türkiye’nin yükümlülüklerini hatırlatarak, ” Tüm arkadaşlarımızı serbest bırakmak zorundasınız” dedi.

AİHM’in ‘Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır’ kararını Pervin Buldan ve Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir ve Benan Molu basın toplantısında değerlendirdi.

Avukatların bilgilendirmeleri sonrasında konuşan Buldan, “Öncelikle avukatlara ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” diyerek toplantıya başladı. Kararın sadece Selahattin Demirtaş adına değil tüm muhalifleri, milyonları ilgilendirdiğini söyleyen Buldan, “Üzerinden 13 saat geçmesine rağmen Selahattin Demirtaş hala serbest bırakılmamıştır. Bu manevi işkence suçudur. 4 Kasım 2016 tarihiden beri vekillerimiz ve HDP’li arkadaşlarımız rehine tutuklu halde cezaevindeler. Yaklaşık 4,5 yıldır bu nsanların özgürlükleri ve siyaset yapma hakları ellerinden alındı. Başta Demirtaş olmak üzere bu karar doğrultusunda bütün siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini tekrarlıyoruz. Demirtaş, Cumhurbaşkanı adayı olurken yüzde 10 üzerinde oy alan, HDP Eş Genel Başkanlığı yapan Türkiye halkları üzerinde önemli bir isimdir. Demirtaş ve diğer arkadaşlarımız neden rehine tutuluyor kısmını çok açıkladık ama bir kez daha söyleyelim: Korkuluyor! Demirtaş’ın Türkiye halklarına cesaret verdiğini güç verdiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜM ARKADAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKMAK ZORUNDASINIZ”

Buldan, “Bu karar sizi öyle bir bağlar ki… Tüm arkadaşlarımızı serbest bırakmak zorundasınız. Eğer bu kararların altına imza attıysanız, bu karara uymak da zorundasınız. Demirtaş üzerinden bu karar emsal görülmesi, tüm siyasi rehineler bir an önce serbest bırakılması gerekmektedir” diye konuştu.

Erdoğan’dan AİHM’in Demirtaş kararı için ilk açıklama

‘Reform’ başlamadan bitti! Erdoğan, AİHM’in Demirtaş kararını tanımadı

“SARAY’A BAĞLI YARGI”

Buldan, Leyla Güven’in tutuklanmasına tepki göstererek, “Kararda sadece Demirtaş ile ilgili değil, dokunulmazlıkların kalkması, DTK’ye yapılan uygulamaların kabul edilemez olduğu belirtildi. Daha 2 gün önce Leyla Güven’e 22 yıl hapis cezası verildi ve bu durum bize yargı sisteminin Saray’a bağlı olduğunun bir kez daha gösterdi. Yargıtay kararı verilmeden bir an önce tutuklanması turkiye hukuk tarihine kara bir lekedir” dedi.

“ÇAĞRILAR BARIŞÇILDI”

Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, “AİHM’in değerlendirdiği önemli konulardan biri de 6-8 Ekim Kobani olayları. Demirtaş’ın çağırısı ile olduğu iddia edilen olaylar ve HDP twitleri barışçıl bir çağrı olarak yorumladı. Twitlerin ve söylemlerin demokratik eylemlere çağrı olduğuna söylüyor AİHM. Bugün ve her zaman basında yer alan Kobani olaylarının suçlusu gösterilen Demirtaş’ın o gün çağrısı olmaması ve HDP’nin çağrılarının barışçıl bulunması Demirtaş’ın bir an evvel serbest bırakılması anlamına geliyor. Diğer bir konu ise çözüm sürecinde söylemlerin 5-6 yıl sonra siyasilerin önlerine çıkartılmasını da kabul edilemez olarak değerlendirdi mahkeme. Barışçıl olan, demokratik siyaset yapma hakkı ve ifade özgürlüğü olarak gördüler. Delilleri çürüttükten sonra AİHM bir an önce tahliye kararı verdi” diye konuştu.

“DEMİRTAŞ KARARI BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇMELİ”

Demirtaş’ın bir diğer avukatı Benan Molu ise, şu ifadeleri kullandı:

“Çok uzun bir karar gerçekten. Nar gibi katman katman her alanında tespitler içeren bir karar. Tüm muhalifler için yeniden yasaların gerekliliğine dair de oldukça kuvvetli mahkeme kararı oldu. Türkye’nin ikinci muhalefet partisinin eski eş genel başkanının böyle delillerle, barışçıl ve özgürlük ifade eden eylem ve söylemlerle tutuklanmasının doğru olmadığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi’ne de çok ciddi tepki var kararda. Cumhurbaşkanlığı seçimlerde kendisinin cezaevinde çalışma yürütülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Türkiye’nin serbest seçim hakkı ihlali yaptığını belirterek, seçmenlerine de özgürce çalışma yürütemediğini göz önüne alarak sadece şahsına verilen hukuksuz bir ceza olmadığını söylüyor. Demirtaş hakkında verilen kararın bir an önce hayatı geçmemesi durumunda Avrupa Konseyi Bakanlar komitesi bunu göz önüne alarak hareket edecektir.”

AİHM kararını verdi: Derhal serbest bırakın! Demirtaş’tan iki sayfalık açıklama

Eski AİHM Yargıcı açıkladı: AİHM kararı uygulanmazsa ne olur?