HDP ve Gelecek Partisi’nden ortak açıklama

Yayın tarihi: 27 Aralık 2021 Pazartesi 5:13 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2021 Pazartesi 7:26 pm

HDP,  Saadet Partisine yaptığı ziyaretin ardından bugün de Gelecek Partisine ziyaret gerçekleştirdi. Toplantı sonrası açıklama yapan taraflar erken seçime gidilmesi konusunda mutabık kaldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar Meclis’te ‘erken seçim önerisi’ verilmesi için muhalefet partilerine yaptığı ziyaret turu kapsamında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret etti.

HDP,  Saadet Partisine yaptığı ziyaretin ardından bugün de Gelecek Partisine ziyaret gerçekleştirdi.  HDP Eş Başkanları ve beraberindeki heyeti, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu karşıladı.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA YAPILDI

Buldan, toplantı sonrası yapılan açıklamada konuşarak erken seçim çağrısını yineledi:

“Kıymetli bir görüşme gerçekleştirdik. Yaklaşık iki saat bir görüşme yaptık. Gelecek Partisi Sayın Davutoğlu ve heyetiyle birlikte. Bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu ve bu durumla birlikte Türkiye toplumunun bizden beklentilerini konuştuk. Ekonomik kriz ile birlikte Türkiye toplumunun büyük bir beklenti içinde olduğu, muhalefet partilerinin bir araya gelmesi ile birlikte seçim dönemine kadar istişare ederek bu süreci nasıl yürüteceğimize dair görüşlerimizi paylaştık”

“TÜRKİYE’NİN ERKEN SEÇİME İHTİYACI VAR”

“Bu talebimizi Gelecek Partisi ile de paylaştık. Yarın yapacağımız ziyaretlerde de genel konuları ifade edeceğiz. Biz de ‘hemen acil seçim’ diyoruz. Türkiye’nin bu mevcut durumdan kurtulabilmesi için. Ancak, erken seçimin olacağı tarihe kadar da bir geçiş dönemine ihtiyaç var. Çünkü bugün Türkiye’de demokrasin, adaletin, hukukun olmadığı bir süreci yaşıyoruz. Bu süreçle mağdur olan Türkiye halklarıdır. Bizler, AKP-MHP hükümet gündem değiştirmeye çalışsalar da bir erken seçimi gündemlerine almasalar, ekonomik krizi gündem olmaktan çıkarsalar bile Türkiye’nin erken seçime ihtiyacı var. Türkiye halklarının içinde olduğu durumu konuşmak ve dertlerine çare olmak zorundayız. Bütün muhalefet ve kamuoyu paylaştık, buradan bir çıkış noktası aramak gibi bir sorumluluğumuz var.” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu da ziyaretleri için Buldan ve Sancar’a teşekkür ederek, “Demokrasiler, farklı görüşlere, vizyonlara sahip partilerin diyalog kurabilmesi, karşılıklı olarak görüşlerini tartışabilmesi açısından bir özgürlükler rejimidir. Meşru siyaset zemini içinde olan bütün partiler, Meclis’te temsil edilsinler, edilmesinler bu müzakerelerde bulundukça ülke huzura kavuşur. Bu belirsizliği ortadan kaldıracak en temel faktörlerden birisi temel ilkeler, temel vizyon etrafında siyasi partilerin görüş alışverişinde olmalarıdır. Türkiye’nin ve halkın ortak refahı, ülke bütünlüğü içinde demokratik hak ve özgürlüklerin yaşanır kılınması yönünde ve gittikçe artan otoriterleşme eğilimi karşısında demokratikleşme sürecinin desteklenmesi yönünde bir ilkesel zemin oluşması önemli” diye konuştu.

HDP Genel Eş Başkanı Mithar Sancar ise Türkiye’nin ihtiyacının diyalog olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Türkiye’nin temel ihtiyacının demokratik mekanizmaların en azından muhalefet arasında tereddütsüz işlediğini göstermek istiyoruz. İktidar demokratik işleyişi boğma hedefini ısrarla sürdürüyor ve bu konuda da hiçbir kural tanımıyor. Bizler toplumun tüm kesimleriyle diyalogu esas alıyoruz. Şüphesiz muhalefet ile diyalog da bunun çok özel bir bölümünü oluşturuyor. İktidarın toplumu ayrıştırmak ve kutuplaşmak ve bu buradan fayda sağlamak istediğini biliyoruz. Muhalefet olarak buna karşı en büyük cevap toplumsal barışa katkı sunabileceğimizi ve toplumsal barışın kurma imkanlarının olduğunu göstermektedir. Farklılıklarımızla ile bir araya gelip temel ilkelerde buluşmak, diyalogu sürdürmek, toplumsal barışa seçimleri beklemeden katkıda bulunma yollarını istişare etmek olduğunu inancındayız. Bu görüşmelerimizin bu ihtiyaca katkı sunacağını düşünüyoruz ve buna inancımız var. Böyle bir inancı Sayın Davutoğlu ve heyetinde görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Seçim talebimiz var ama hukuksuzluklara ve halkın soyulmasına karşı ortak yolları ve iradeleri nasıl gösterebileceğimizi tartışmaya ihtiyacımız var.”

Gelecek Partisi’nden kuru fasulyeli Nureddin Nebati paylaşımı