HDP ve Fahrettin Altun arasında ‘1915’ tartışması

Yayın tarihi: 24 Nisan 2021 Cumartesi 3:26 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2021 Cumartesi 3:35 pm

HDP, 1915 olaylarına ilişkin “Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin!” başlıklı bir açıklama yaptı. Açıklamaya TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan tepki geldi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olayları için “soykırım” ifadesini kullanıp kullanmayacağı merak edilirken, HDP’nin “Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin!” başlıklı açıklaması tartışmaya neden oldu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan tepki gösterdiği HDP açıklamasında, “Türkiye Ermeni Soykırımı ile 106 yıldır yüzleşmedi. Yüzleşilmeyen suç tekrarladı, yüzleşilmeyen suç bugünlere taşındı. Büyük suç cezasız kaldı, ayrımcılık ve nefret suçları sıradanlaştı” denildi. Açıklamada, “Bu tarihsel, toplumsal ve insani meselenin, devletlerarası siyasette Türkiye ile yaşanan ilişkilerin ve politik konjonktürün bir sonucu olarak gündeme getirilmesi kabul edilemez. Ermeni Soykırımı bu topraklarda yaşandı ve adaleti bu topraklarda sağlanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

ALTUN’DAN TEPKİ: SİZİM KISA VE KARA TARİHİNİZ UTANÇ VESİKALARIYLA DOLUDUR

HDP’nin açıklamasına ilk tepki Fahrettin Altun’dan geldi. Altun, “Sizin kısa ve kara tarihiniz utanç vesikalarıyla doludur” derken, HDP’den, “Utanç vesikası size aittir” sözleriyle yanıt geldi.

HDP resmi hesabından, “Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin” başlığıyla yapılan paylaşımı alıntılayan Fahrettin Altun, “Bizim uzun ve şanlı tarihimiz gurur kaynağımızdır. Sizin kısa ve kara tarihiniz ise utanç vesikalarıyla doludur. Sizin tarihiniz, bölücü terör örgütünün tarihidir! Sizi aziz milletimize havale ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP’DEN ALTUN’A YANIT: UTANÇ VESİKASI SİZE AİT

HDP resmi hesabı ise, “Kendinizde olanı anlatmışsınız! Utanç vesikası size aittir. Yolsuzluklar, hukuksuzluklar, adaletsizlikler, savaş, ölüm… Tarihinizle yüzleşeceğiniz günler uzakta değildir” sözleriyle Fahrettin Altun’un paylaşımına cevap verdi.

HDP’YE BİR TEPKİ DE TBMM BAŞKANI ŞENTOP’TAN

HDP’nin açıklamasına bir tepki de TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan geldi. Şentop, “HDP, Türkiye’de hukuken kurulmuş siyasi parti olmasına rağmen Türkiyeli gibi konuşmuyor. Ne zaman hasımları Türkiye aleyhine bir tavır içine girse HDP onlarla hareket ediyor” dedi.

HDP: BÜYÜK SUÇ CEZASIZ KALDI, AYRIMCILIK VE NEFRET SUÇLARI SIRADANLAŞTI

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından 1915 olaylarıyla ilgili yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“24 Nisan 1915 günü, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından 250 Ermeni aydın ve siyasetçi evlerinden alınarak zorla sürgüne gönderildi ve katledildi. Bu tarih, Ermeni Soykırımı’nın başladığı gün oldu. Ermeni halkı, binyıllardır yaşadığı anayurdundan sürülerek, büyük oranda katledildi. Anadolu Hristiyansızlaştırıldı. Soykırım neticesinde mülkiyet ve kültürel varlık kamu iradesiyle el değiştirdi. Türkiye Ermeni Soykırımı ile 106 yıldır yüzleşmedi. Yüzleşilmeyen suç tekrarladı, yüzleşilmeyen suç, bugünlere taşındı. Büyük suç cezasız kaldı, ayrımcılık ve nefret suçları sıradanlaştı.

Ermeni Soykırımı her şeyden önce; insani, hukuki ve toplumsal bir mesele olarak bugün adil bir şekilde yüzleşilmesi ve kabul edilmesi gereken bir meseledir. Bu mesele hem iç siyasi hesaplaşmalara hem de dış siyasetteki politik muhasebe ve konumlanmalara kurban edilecek bir mesele değildir. Bu tarihsel, toplumsal ve insani meselenin, devletlerarası siyasette Türkiye ile yaşanan ilişkilerin ve politik konjonktürün bir sonucu olarak gündeme getirilmesi kabul edilemez. Ermeni Soykırımı bu topraklarda yaşandı ve adaleti bu topraklarda sağlanmalıdır.

Ermeni soykırımı, yüzyılın başında devlet içindeki karanlık odakların ve katliamcı çizginin halklara reva gördüğü bir siyasetin sembolü haline gelmiştir. Rum, Süryani, Keldani, Kürt, Alevi ve Êzidî halklarına reva görülen ve bugün de sürdürülen katliamcı siyasetin şifrelerini ve soykırım mekanizmasının mahiyetini göstermesi açısından oldukça önemlidir. Bu katliam ve kıyım mekanizmasıyla yüzleşmek, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin, bir arada ortak yaşamın olmazsa olmazıdır.

106’ncı yıldönümünde bu toprakların kadim halkı olan Ermenilere karşı gerçekleştirilen soykırımı, yaşanmış olan büyük felaketi ve insanlık trajedisini yüreğimizde hissediyor, katledilenleri saygı ve rahmetle anıyoruz.”

Biden Erdoğan’a ‘soykırım’ diyeceğini söyledi