HDP: Yoksullara hijyen ve dezenfektan malzemeleri ücretsiz dağıtılmalıdır

Yayın tarihi: 13 Mart 2020 Cuma 1:16 pm - Güncelleme: 14 Mart 2020 Cumartesi 9:33 am

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, dünyada hızla yayılan koronavirüs salgınına ilişkin,  “Yoksullara yönelik hijyen ve dezenfektan malzemeleri bir an önce ücretsiz dağıtılmalıdır bu sosyal devlet olmanın gereğidir” dedi.

Günay, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nevruz’un direniş bayramı olduğunu belirten Günay, kutlama hazırlıkları yaptıkları sırada dünyayı sarsan ve insan sağlığını tehdit eden büyük bir koronavirüs tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaları ile Türk Tabipler Birliği, Sağlık Emekçiler Sendikası ve bağımsız sağlık kuruluşlarının tavsiyeleri doğrultusunda halk sağlığını esas alan bir karar aldıklarını bildiren Günay, “Halklara mal olmuş milyonların kutladığı nevruz etkinliğini maalesef bu yıl dünyayı kasıp savuran salgın nedeniyle halkımızın sağlığını düşünerek ertelemek zorunda kaldık. Kuşkusuz bizim için de zorlu bir karar oldu. Nevruzu yine direniş bayramı olan 1 Mayıs’a taşıyacağız.” ifadesini kullandı.

KORONAVİRÜS GÜNDEMİ

Günay, dünyayı etkisi altına alan koronavirüse ilişkin şunları kaydetti:

Koronavirüse yönelik de değerlendirme ve tartışmalarımız oldu. Bir kez daha açığa çıktı ki toplumları savaşa, ölüme, yoksulluğa sürükleyen bu sistem, toplumu doğal afetlere ve felaketlere karşı savunmasız bırakıyor. Bunu bir kez daha açık bir şekilde gördük. Sistemin kendisi ekolojik dengeyi bozarak bu tür küresel salgın ve afetlerin yaşanmasının temel sebebidir.

“ÜCRETSİZ DAĞITILSIN”

Dünyada bu durum ciddi bir şekilde tartışılırken maalesef başta Sağlık Bakanı olmak üzere iktidar yetkilileri durumun ciddiyetinden uzak bir şekilde olaya yaklaşmaktadır. Bu konuda tedbirlerin bir an önce kamuoyu ile paylaşılması, tedbirlerin şeffaf yürütülmesi, çalışmalar yürütülürken sağlık örgütleri ile koordineli bir çalışma yürütülmesi esas alınmalıdır. Kamuoyu gerçek ve doğru bilgiye ulaşabilmelidir, bu sağlanabilmelidir. Halk sağlığını ilgilendiren konularda halkımız doğru bilgilendirilmelidir. AKP bütün doğal afetlerde ve kriz alanlarında meseleyi iç güvenlik meselesine dönüştürerek ve kendi iktidarını sürdürmeye çalışarak kriz süreçlerini yürütüyor. Bu mesele güvenlik meselesi AKP’nin kendisine iktidar devşireceği bir mesele değil, halk sağlığı meselesidir. Yoksullara yönelik hijyen ve dezenfektan malzemeleri bir an önce ücretsiz dağıtılmalıdır bu sosyal devlet olmanın gereğidir. Bir diğer risk alanı cezaevleri. Sağlık durumu değerlendirilerek ayrı bir değerlendirmeye ihtiyaç var. Başta hasta tutsaklar olmak üzere risk grubundaki bütün tutsaklar serbest bırakılmalıdır.