HDP binasında dinleme cihazları; “Bu kadar profesyonel çalışabilecek iki kurum var”

Yayın tarihi: 8 Aralık 2020 Salı 12:57 pm - Güncelleme: 8 Aralık 2020 Salı 6:12 pm

HDP, partinin İstanbul İl Örgütü binasında farklı odalarda elektrik aksamlarının içine gizlenen dinleme cihazları bulduklarını açıkladı. İl örgütü, konuyla ilgili, “Bu yöntemle yasadışı bir şekilde ortam dinlemesi yapanlar suç işlediler. Yasal yollarla hesap soracağız” açıklamasını yaptı. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

HDP İstanbul İl Örgütü binasında farklı odalarda elektrik aksamlarının içine gizlenen dinleme cihazları bulundu. İl örgütü konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu yöntemle yasadışı bir şekilde ortam dinlemesi yapanlar suç işlediler. Suç işleyenlerden yasal yollarla hesap soracağız” ifadelerini kullandı.

“İÇİŞLERİ BAKANI SOMUT DELİLLER İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR”

Açıklamada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik telefon dinlemesi iddiasıyla ilgili kullandığı, “Gündemi değiştirme çabası ve hayal ürünü” ifadeleri hatırlatılarak, şöyle denildi: “Telefon ve ortam dinlemelerini; ‘gündemi değiştirme çabası ve hayal ürünü’ olarak tanımlayan İçişleri Bakanı bu somut deliller için ne düşünüyor? TCK 133. maddesi gereğince ‘özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar’ kapsamında savcıları göreve davet ediyoruz.”

Öte yandan konuyla ilgili basın toplantısında konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Toplumsal muhalefeti engellemek için bu suç aletleri kullanıyor” dedi. Oluç, muhalefete “Susmayın” çağrısını yaptı.

“… İKİ KURUM VAR”

Oluç, şunları söyledi:

“Diyarbakır il binamıza başka şeylerin yerleştirildiğini biliyoruz, gördük. Hukuki işlemleri başlattık. Çeşitli defterler çeşitli listeler işte bu şekilde yerleştiriliyor il binalarımıza. Şimdi profesyonel bir teknikle yapılmış bir çalışma sonucunda bunu görüyoruz. Bunları kim yerleştiriyor olabilir? İkinci soru bu. Türkiye’de bu kadar profesyonel çalışmayı yapabilecek iki kurum var biri İçişleri Bakanlığı ve ona bağlı Emniyet İstihbaratı diğeri de Milli İstihbarat’tır.

Dolayısıyla bu iki kurum, İstihbarat ve Bakanlık dışında bu tür bir profesyonel çalışmayı yapabilecek herhangi bir kurum yoktur. Biz de zaten önümüzdeki günlerde yapacağımız suç duyurusunu bu kurumlara dönük olarak yapacağız. Dedi ya geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvursunlar diye. İşte biz onu yapacağız. Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurularını yapacağız. O kurumların başındaki kişilere işaret edeceğiz.”

Öte yandan Oluç, dinleme cihazlarının yerleştirilmesinden İçişleri Bakanlığı’nı sorumlu tutarken, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.