HDP heyeti Giresun’da: Yaşananlar doğal afet değil

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2020 Çarşamba 6:17 pm - Güncelleme: 26 Ağustos 2020 Çarşamba 6:17 pm

Giresun’da yaşanan sel sonrası bölgeye gelen HDP heyeti, incelemelerde bulunarak  Espiye ilçesinde evleri ve fındık bahçeleri zarar gören yurttaşlarla görüştü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, sel felaketinden etkilenen Giresun’da incelemelerinde bulundu. HDP Parti Meclisi üyeleri Seçkin Kır, HDP Karadeniz Bölgesi Eş Sözcüsü Nuray Bedirkurum, HDP Giresun il temsilcisi Hulusi Bilgin ve partililerden oluşan heyet Espiye ilçesi ve Soğukpınar beldesinde selden etkilenen yurttaşlarla görüştü.

Evlerini, bahçelerini, fındıklarını sel sularına veren yurttaşlar, yaşadıklarını HDP heyetine aktardı. Suların bir anda yükseldiğini belirten yurttaşlar, o anda bahçede olduklarını canlarını zor kurtardıklarını söyledi. Sel anında evlerinin önünde oyun oynayan çocukların sel sularından son anda kurtulduğunu dile getiren yurttaşlar, maddi kayıplarının büyük olduğunu ifade etti.

HEYET RAPOR HAZIRLAYACAK

HDP heyetine yaşanan felaketin Hidroelektrik Santralleri (HES) ve barajlar yüzünden yaşandığını ifade eden bölge halkı, bu projelerin bir an önce durmasını istedi. Gelevera Deresi üzerinde yapılan ve selde yıkılan HES, Espiye’yi Güce ilçesine bağlayan köprü üzerinde de incelemelerde bulunan heyet bölgede yaşanan yıkım hakkında bir rapor hazırlayacak.

760’DAN FAZLA MADEN RUHSATI VERİLDİ

Heyet yaptığı incelemelerinin ardından Giresun’da yaşanan sel felaketinden sonra bölgede Espiye ilçesi, Gelevera Deresi üzerinde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan HDP Karadeniz Bölgesi Eş Sözcüsü Nuray Bedirkurum, Gelevera Deresi üzerine yapılan Hidrolektrik Santralini (HES) derenin nasıl yıktığını gördüklerini kaydetti.

Bedirkurum, “Halka iskan verenler şimdi kalkmış ‘Dere yatağına ev yapılır mı’ diyorlar. Hatta bu coğrafyada şuan geziyorlar. Burada 760’dan fazla alanda maden arama ruhsatı verildi. Belki Karadeniz’i yok etme projeleri ivme kazanmış gibi görünebilir. Ama Karadeniz’i tanıyanlar iyi bilir ki Karadeniz doğasıyla halkıyla bunun intikamını bir şekilde alır” dedi.

BASİT BİR DOĞAL AFET DEĞİL

Bu yaşananların basit bir doğa felaketi olmadığını sözlerine ekleyen Bedirkurum, şunları söyledi: “Bu mücadele burada neyse Munzur’da da odur. Mücadeleleri birleştirmek gerekiyor. Bütün halkları Karadeniz’de yaşanan bu felakete karşı duyarlı olmaya çağırıyorum. Ülke toprakları maden, HES şirketlerinin at oynatacakları alanlar değildir. Bu şirketlere bu toprakları peşkeş çekenler er ya da geç halkın direnişiyle karşılaşacaklar.”