Sancar: HDP, Kürt sorununun çözümünde muhataptır, aktördür, güçtür

Yayın tarihi: 22 Eylül 2021 Çarşamba 7:50 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 11:14 am

HDP Eş genel Başkanı Mithat Sancar, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’a konuk oldu. “Kürt sorununda muhatap kim” tartışmalarını değerlendiren Sancar, “HDP, Türkiye’nin bütün sorularını çözmeye talip ve adaydır. Dolayısıyla bir siyasi aktör olarak Kürt meselesinin çözümünde de aktördür, muhataptır, güçtür. Bu bu kadar net” diye konuştu.

HDP eski Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli’nin “Kürt sorununda” çözümün adresi olarak “İmralı’yı” göstermesi, son dönemde en çok tartışılan konulardan biri oldu. Konuya ilişkin olarak siyasi isimlerden çeşitli açıklamalar gelirken, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar TELE1’e konuk olarak görüşlerini paylaştı. Sancar, “HDP’nin kendisini Kürt sorunun çözümünde aktör görmemesi söz konusu olamaz. Bu gerçekten fuzuli bir tartışmadır. HDP diyor ki ben Kürt sorunun çözümünde bir muhatabım. Çözümün adresi doğal olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Eğer ortada bir sorun varsa bunun çözümü için belirli yöntemlere ihtiyaç vardır. Kürt sorunu öyle basit bir sorun değildir. Şiddetle, silahla iç iç e geçmiş 100 yıllık bir sorundur” diye konuştu.

TBMM’nin Kürt sorununun çözümünde önemli bir aktör olabileceğini vurgulayan Sancar, “Anayasanın değişmesi gerekecek, kanunların çıkması gerekecek. Bunları yapacak merci hiç şüphesiz TBMM’dir. Meclis müzakerenin ana zeminidir. Silahların devre dışı kalması gerekiyor. Kürt sorunu çok boyutludur çok katmanlıdır. Farklı aktörlerin de rol oynaması gereken karmaşık bir toplamdır. Soruna bütünlüklü yaklaşırsanız polemiğin gereksiz olduğunu görürsünüz” ifadelerini kullandı.

‘Muhatap’ tartışmasına Demirtaş da katıldı

‘Kürt sorunu yoktur’ diyen Bahçeli’ye cevap Babacan’dan geldi