HDP: AKP, 6-8 Ekim olaylarının araştırılması için verdiğimiz önergeyi reddetti

Yayın tarihi: 26 Ekim 2019 Cumartesi 5:18 pm - Güncelleme: 26 Ekim 2019 Cumartesi 5:18 pm

HDP Kars İl Örgütü’nün 2’inci Olağan Kongresi’ne katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, tarihe “6-8 Ekim Olayları” olarak geçen dönemin ve Ceylanpınar’da iki polisim şehit edilmesi olayına ilişkin 4 kez önerge verdiklerini, ancak önergenin AKP-MHP oylarıyla reddedildiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars İl Örgütü’nün, 2’nci Olağan Kongresi’ne katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 3 günlük Meclis boykotunu değerlendirdi. Üç gün boyunca Meclis’e gitmeyerek bu uyarıyı yapma ihtiyacı hissettiklerini dile getiren Temelli çünkü Meclis’in asli görevlerine yerine getiremez hale geldiğini, halkın ihtiyaçlarını karşılamak yerine sarayın vesayeti altında olan bir kuruma dönüştüğünü ifade etti.

‘6-8 EKİM OLAYLARI İÇİN VERDİĞİMİZ ARAŞTIRMA ÖNERGELERİ AKP TARAFINDAN REDDEDİLDİ’

İktidarın 6- 8 Ekim Kobanê olayları ile ilgili 5 yıl boyunca HDP’yi suçladığını hatırlatan Temelli, “Biz HDP olarak 6-8 olaylarının araştırılması için 4 kez önerge verdik ama AK Parti-MHP’nin oylarıyla reddedildi. Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi olayı ile ilgili olarak defalarca araştırma önergesi verdik ama onlar da AK Parti-MHP bloğu tarafından reddedildi. Buna benzer onlarca vaka sayabilirim. Oysa bu olayların tümünde bu blok sürekli HDP’yi suçladılar. Biz de ‘araştıralım’ dedik. ‘Suçlu ortaya çıksın’ dedik. Neden reddettiler? Çünkü suçlu olduklarını biliyorlar. Onlar suçu örtbas etmeye çalışıyorlar. Meclis bu söylediklerimle de sınırlı değil. Gidin 24 Haziran sonrası meclis tutanaklarına bakın halkın yararına tek bir karar bulamazsanız” dedi.

‘MECLİS’TE KONUŞULANLARA BAKIN, HAYRETLER İÇERİSİNDE KALIRSINIZ’

Temelli sözlerine şöyle devam etti:

“EYT’liler, KHK ile ihraç edilenler, öğretenlere ilişkin, sağlık emekçilerine ilişkin, işsizlik ve yoksulluğa ilişkin hiçbir düzenleme yoktur. Yani bugün yaşadığımız sorunların hiçbir birine ilişkin meclis inisiyatif alıp bir çözüm geliştirmemiştir. Şimdi tüm bu sorunlara ilişkin ‘Meclis inisiyatif alsın’ diyoruz ama Meclis’in haline bakın! Biz üç gündür Meclis’te yokuz ve Meclis’te konuşulanlara bakın hayretler içerisinde yer alırsınız. Nefret suçu bizatihi Meclis Başkanvekili tarafından işlenmiştir. Ya da o kürsüden sürekli birbirlerine küfür eden bir Meclis görüyorsunuz. Böyle Meclis olur mu? Bu Meclis böyle gidemez. Bu milletvekillerine bir uyarı gerekiyordu biz de bu uyarıyı yaptık. Buradan tüm halka meclisi uyarmaları için çağrı yapıyorum. Sizin adınıza orada olanlar sizin sorunlarınızla ilgilenmiyor kayıkçı dalgasının içerisinde gününü gün ediyorsa bu Meclis’e o uyarıyı yapmanız gerekiyor. Gidin ve o milletvekillerine ‘benim için ne yaptın?’ sorusunu sorun. Halk hesap sormalı veya gerekirse geri çağırma hakkını kullanmalıdır.

Kayyım atamalarına da değinen Temelli konuşmasına şöyle devam etti:

“Belediyelerimize kayyım atadılar çünkü yönetemiyorlar. Bugünkü yönetim sistemi bir faşist sistemdir. Faşizm, yönetememe halidir saldırı ve baskıyla bu rejimlerini devam ediyorlar. Baskıyla, şiddetle, haksız ve hukuksuzlukla bu yönetimlerini devam ettiriyorlar. Bunun en çıplak hali kayyım rejimidir. ‘Bu ülkeyi bu taraftan kurtaracağız’ dedik ve kayyımları süpürüp attık. Bundan tüm Türkiye’nin ders alması gerekiyordu. Tam tersine bunun yerine intikam almanın peşine düştüler. Bir ülkenin yüksek mahkemesi HDP’li adaylara tuzak kurup mazbatalarını iptal etti. Suç işleyerek seçilmemiş birine mazbata verdiler. Şimdide 12 belediyemize de kayyum atadılar. Bununla da yetinmediler binlerce HDP’liyi tutukladılar. Bu kadar HDP’liyi tutsak etmelerinin hali yönetememe halidir. Cezaevinde bulunan arkadaşlarının hiç birisinin suçu yok. Dosyalarında suça dair bir tane delil yok. Tüm dosyalar uydurulmuş dosyalardır. Savcı oturmuş yazmış ve kanaate varmış. İşte Türkiye’nin geldiği nokta budur. Adaletin yargının kalmadığı yer budur. Çünkü bizim toplumcu bir belediyecilik yaptığımızı bildiği için bunu görmek istemiyor. Çünkü onun tek derdi müteahhitleri ve yandaşlarıdır. Bugün kayyumlara karşı sessiz kalıyorsanız vatandaşlık hakkından feragat ediyorsunuz demektir. Hele ki siz seçilmişseniz bu utanç sizin boynunuza asılmıştır. Hangi partiden olursanız olun siz o zaman kendinizi inkar ediyorsunuz.”

Temelli’nin konuşmasının ardından tek liste ile gidilen seçimde Sevda Subaşı ve Cevdet Anlı il eş başkanlığına seçildi.