HDP: 2 bin yurttaş habersiz sandık görevlisi yapılmış, Vatan Partisi’ne suç duyurusunda bulunacağız

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2023 Pazar 1:50 pm - Güncelleme: 14 Mayıs 2023 Pazar 2:28 pm

Özel Haber: Bişar Arslan

HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, YSP seçmeni olduğunu düşündükleri 2 bin yurttaşın Vatan Partisi tarafından sandık görevlisi yapıldığını öne sürdü, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Bölgedeki usulsüzlükleri anlatan Tiryaki ” YSP seçmeni olduğumuz, yaşı ilerlemiş, okuma yazma bilmeyen 2 bin kişinin Vatan Partisi’nin sandık görevlisi olduğunu öğrendik. Bu yurttaşlarımızın hiçbirisinin bilgisi yok, sandığa gittiklerinde ‘Bu sandıkta oy kullanamazsın’ denilmiş. Hukukçu arkadaşlarımız, il ve ilçe örgütlerimiz bu konuda girişimlerde bulundu. İlçe Seçim Kurulu’nda bu vatandaşlarımızın görev belgeleri var, onunla oy kullanacaklar. Ama bu işleme imza atan Vatan Partisi’nin yerel yöneticileri hakkında suç bildiriminde bulunacağız” dedi.

Türkiye sandık başında! Dakika dakika gelişmeler

‘ALTUN, SAYAN VE AKP’LİLER’E SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Tiryaki’nin açıklamaları şöyle: “Seçim yasaklarının başlamasının ardından bu yasağı ihlal eden Fahrettin Altun, Savcı Sayan başta olmak üzere tüm Saray ve AKP’lilerle ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Sandık ve okullarda görevli polis memurlarının 142 No’lu belgeyi sandık görevlilerine teslim etmedikleri duyumunu aldık. Sandık görevlilerine çağrımız; bu belgeleri oy kullanan görevlilerden mutlaka alın ve mükerrer oyun önüne geçin.

Kemal Kılıçdaroğlu oyunu kullandı

‘2 BİN SEÇMENİMİZ VATAN PARTİSİ SANDIK GÖREVLİSİ YAPILMIŞ’

Bu saat itibariyle bize yansıyan bir dizi hukuka aykırı işlem var. Birincisi şu YSP seçmeni olduğumuz, yaşı ilerlemiş, okuma yazma bilmeyen 2 bin kişinin Vatan Partisi’nin sandık görevlisi olduğunu öğrendik. Bu yurttaşlarımızın hiçbirisinin bilgisi yok, sandığa gittiklerinde ‘Bu sandıkta oy kullanamazsın’ denilmiş. Hukukçu arkadaşlarımız, il ve ilçe örgütlerimiz bu konuda girişimlerde bulundu. İlçe Seçim Kurulu’nda bu vatandaşlarımızın görev belgeleri var, onunla oy kullanacaklar. Ama bu işlemlere imza atan Vatan Partisi’nin yerel yöneticileri hakkında suç bildiriminde bulunacağız.

USULSÜZLÜK İDDİALARI

Antep’te Yeşil Sol Parti seçmeni olduğunu düşündüğümüz, sayısı 2 bini bulan kişinin Vatan Partisi Sandık Kurulu üyesi olarak yazıldığını öğrendik. Hukukçu arkadaşlarımız harekete geçti. Bu işlemlere imza atan Vatan Partisi’nin yerel yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Urfa’nın Siverek ilçesinde Çinhsiar Mahallesi’nde açık oy kullanıldığını tespit ettik. Gerekli hukuksal girişimlerde bulunduk. İlçe Seçim Kurulu’na uyarıda bulunduk. Yerel iş birlikçileri bir kez daha uyarıyoruz: Bu açıkça suçtur.

Giresun’da pusulalarda Erdoğan’ın tercih alanına önceden mühür vurulduğu iddia ediliyor. Sabah oy pusulaları mühürlenirken bilinçli ya da bilinçsiz olarak bu alanın mühürlendirildiğini görüyoruz. Bu konuda da gerekli adımları attık. Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Körgüden Köyü’nde açık oy kullanıldığını tespit ettik. Bunu da yakından takip ediyoruz.  Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Eşme Mahallesi’nde AKP adayının yakınları toplu oy kullanmak istedi. Bunu kayıt altına almak isteyen müşahitlerimize saldırıda bulunuldu ve iki arkadaşımız yaralandı. Arkadaşlarımızın tedavisine devam ediliyor.

Bu hukuksuzluklarla ilgili girişimlerimiz sürüyor. sandık görevli arkadaşlarımıza uyarı ıslak imzalı sandık sonuç belgeleri alınana kadar görevlerinin başında durmaya çağırıyoruz.”

CHP’DEN DE BENZER AÇIKLAMA

İddiayla ilgili bir açıklama da CHP’den geldi. CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar, Twitter hesabından şöyle yazdı:

“Gaziantep’te AKP’den istifa eden çok sayıda vatandaşımızın rızaları dışında Vatan Partisi’nden sandık kurulu üyesi olarak bildirilmiş. Sandık kurulu üyesi olarak bildirildiklerinden haberdar olmayan ve görevli olduklarına dair belgeler verilmeyen yurttaşlarımız oy kullanamıyor. OY NAMUSTUR. Siz insanların namusuna kastettiniz! @AKPartiG_Antep @Vatan_Partisi @ErtugrulTEYMUR @GundemiAntep27

Rızaları dışında sandık kurulu üyesi olarak bildirilen yurttaşlarımız İLÇE SEÇİM KURULLARINA BAŞVURARAK (ADLİYE) oy kullanmaları için gerekli belgeyi alabilirler. Seçim kurulları gerekli belge ve bilgiyi veriyor. @GundemiAntep27”

Öte yandan konuyla ilgili ulaşmaya çalıştığımız Vatan Partisi Gaziantep il yöneticileri telefonlarımıza cevap vermedi.