Haziran ayında en az 34 kadın, erkekler tarafından öldürüldü

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2019 Salı 8:25 pm - Güncelleme: 9 Temmuz 2019 Salı 8:25 pm

Haziran’da en az 34 kadın erkekler tarafından öldürüldü. En az dört kadına tecavüz edilirken, 43 kadını da hayat kadınlığına  zorladı. En az 35 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler, 34 kadını da taciz etti.

Haziran’da en az 34 kadın erkekler tarafından öldürüldü. En az dört kadına tecavüz edilirken, 43 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 35 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler, 34 kadını da taciz etti.

Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Haziran’da en az 34 kadını öldürdü. Öldürülen kadınlardan biri transtı.

Erkekler, 2019’un ilk altı ayında en az 160 kadını öldürdü. Erkekler 2018’in altı ayında en az 120 kadın ve yedi çocuk öldürmüştü; 32 kadına tecavüz etmişti; 102 kadını taciz etmişti; 325 kadına zorla seks işçiliği yaptırmıştı; 189 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmuştu; 212 kadını yaralamıştı.

Haziran’da en az 12 kadın (Hakkari 2, Antep, Sivas, Tekirdağ, Erzincan, Çorum, Kütahya, Malatya, Burdur, Manisa 2) şüpheli bir şekilde yaşamını kaybetti.

Erkekler, Haziran’da en az bir çocuğu öldürdü. İzmir’de de bir baba iki kız çocuğunu yaraladı. Mardin’de bir baba 11 aylık bebeğini kaçırdı. Adana’da bir ağabey, kız kardeşini “evlenmek istemediği” bahanesiyle, öldürdü.

Haziran’da erkekler, 43 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl bu sayı, 45 idi. Kadınlardan, 30’u Türkiye vatandaşı değildi.

Kadınların yüzde 53’ünü kocası, sevgilisi, eski sevgilisi öldürdü
Erkekler, Haziran 2019’da en az 34 kadını öldürdü ve kadınların yanlarındaki üç erkeği de yaraladı. Ayrıca kadınların yanlarındaki bir erkeği de öldürdü. Erkekler, geçen yıl aynı ay, 23 kadını öldürmüştü.

Erkekler, en az dört kadını, boşanmak/ayrılmak istediği, birini kıskançlık, birini ablası ilişki teklifini kabul etmediği, birini annesinin yerini söylemediği, birini erkeğin sevgili olma teklifini kabul etmediği, birini de para vermediği bahanesiyle öldürdü. Erkeklerin 25 kadını ( en az beşi basına “çıkan tartışma” diye yansıdı) öldürme bahanesi basına yansımadı.

En az 14 kadını kocası/eski kocası, dördünü sevgilisi/eski sevgilisi/ nişanlısı, iki kadını arkadaşı, iki kadını oğlu, bir kadını babası, bir kadını ablasının arkadaşı, bir kadını eniştesi, bir kadını gelinin eski kocası, bir kadını damadı, bir kadını komşusu, bir kadınıakrabası öldürdü. En az dört kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Ayrıca, bir kadını öldüren 10 erkeğin de yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 18 kadını ev/ev önünde, üç kadını kamusal alanda (İki sokak, bir boş arazi) öldürdü. Erkeklerin, 13 kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 16 kadını ateşli silahlarla, 11 kadını bıçakla öldürdü. Erkekler, bir kadını iple boğdu, bir kadının kafasını taşla ezdi, bir kadının evini yaktı, bir kadını hem silah hem de bıçakla öldürdü. Erkeklerin üç kadını öldürme şekli basına yansımadı.

34 kadın tacize uğradı
Erkekler, Haziran’da en az 34 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 13 idi.

Haziran’da 31 kadını tanımadığı erkekler, bir kadını bakımını yaptığı hasta, bir kadını taksici, bir kadını da kurs hocası taciz etti.

Erkekler kadınların en az 26’ını sözlü/fiziki taciz etti. Erkekler, dört kadının izinsiz videosunu-fotoğrafını çekerek taciz etti. İki kadına sosyal medyadan cinsel içerikli mesajlar göndererek taciz eden erkekler, iki kadını da cinsel organını göstererek taciz etti.

Erkekler, en az 31 kadını, üniversite bahçesi, hastane, sokak, taksi, otobüs gibi kamusal alanlarda, bir kadını evde, iki kadını da sosyal medyada taciz etti. En az iki vakada erkekler kadınları sistematik olarak taciz etmişti.

35 çocuk cinsel istismara maruz kaldı
Erkekler, Haziran’da aralarında erkek çocukların da olduğu en az 35 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 84 idi.

Çocukların dördünü tanımadığı erkekler, üçünü akraba/kuzenleri, birini muavin, birini kurs öğretmeni, birini öğretmeni istismar etti. 25 çocuğu istismar edenlerin yakınlık derecesi basına yansımadı.

İstismarlardan biri çocuğun hamile kalması, bir istismar da çocuğun kendisini istismar edenle zorla evlendirilmek istenmesiyle ortaya çıktı.

72 kadın şiddet gördü
Erkekler, Haziran’da en az 72 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 27 idi. Kadınlardan ikisi transtı.

Kadınlardan 41’ine koca/eski koca/dini nikâhlı kocası, altı kadına da sevgili /eski sevgilisi şiddet uyguladı. En az beş kadına akrabaları, üç kadına oğulları, üç kadına otel sahibi şiddet uyguladı. Bir kadına tedavi ettiği hastası, bir kadına bindiği aracın şoförü, bir kadına ablasının sevgilisi şidet uyguladı. En az 11 kadına şiddet uygulayan failin durumu da basına “tanımadığı erkek” ya da “bir erkek” olarak yansıdı.