Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’dan Demirören’in 750 milyon dolarlık kredisine ‘müşteri sırrı’ yanıtı

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2021 Salı 1:59 pm - Güncelleme: 10 Ağustos 2021 Salı 1:59 pm

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Sedat Peker’in; Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık kredi ile ilgili iddialar hakkındaki soruları “müşteri sırrı” diyerek yanıtsız bıraktı. Ziraat Bankası da aynı gerekçeyle daha önce sorulara yanıt vermemişti.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 7 Haziran 2021 tarihinde; Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; suç örgütü lideri Sedat Peker’in Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi sormuştu.

BAKAN ELVAN DA “SIR” DEDİ

Bakan Elvan, Çıray’ın soru önergesine, 28 Temmuz 2021 tarihinde yanıt verdi. Elvan’ın yanıt olarak ilettiği metin şöyle:

“Banka’ya ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Banka internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporlarında yer almaktadır. Kamuya açıklanan Banka finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ‘Sırların saklanması’ başlıklı 73. maddesi kapsamında banka sırrı ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır.”

BANKA DA “SIR” DEMİŞTİ

Daha önce, Ziraat Bankası da aynı konu ile ilgili sorular karşısında; “Banka ve müşteri sırrı” olduğu gerekçesi ile bilgi vermemişti.

Çıray’ın yanıtsız bırakılan soruları şöyle:

“-Söz konusu medya grubunun satışında Demirören Medya’nın Ziraat Bankası’ndan 750 milyon dolar kredi aldığı ve ödemediği doğru mudur? Eğer doğruysa bu kredi şu anda hangi aşamada tutulmaktadır? Kredinin geri ödeme planının detaylarını kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

-Söz konusu kredi için bir karşılık ayrılmış mıdır? Bu kredi eğer geri ödenmediyse sorunlu kredi olarak kayda geçirilmiş midir ve sorunlu kredi oranına hiç dahil edilmiş midir?

-Söz konusu kredi gerçek dışı olarak kapatılıp açılmış mıdır ve bu işlem kaç kere yapılmıştır?

-Bu kredi bankanın sermaye yeterliliği rasyosuna yansımış mıdır?

-Bu kredi kullandırılırken teminat veya kefalet alındı mı? Eğer teminat alınmadıysa kredide imzası bulunan iki yetkili, kredi GMY, GM ve YK üyelerine usulsüzlük sebebi ile soruşturma açıldı mı?

-Risk yönetiminden sorumlu müdür, teftiş kurulu başkanlığı ve yönetim kurulu üyelerinin yapılan söz konusu kredi işleminden haberleri var mıdır? Eğer yoksa buna kim engel olmuştur?

-Kemerburgaz’da yolsuzluk yapılarak imara açılmak üzere zimmete geçirileceği iddia edilen bir arsa var ise söz konusu kredinin geri ödenmesinde bu yöntemin kullanılmasını meşru buluyor musunuz?”

SEDAT PEKER GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Sedat Peker, Doğan Medya’nın Demirören’e satılmasıyla alakalı olarak şu iddiaları gündeme getirmişti:

“Bizim Pamukören var ya, şimdi biz gazeteyi bastık, Aydın Doğan kargaşalardan korktu, verdi yerleri. 750 milyon dolara. Aslında bir tanesi o kadar para ederdi. Bu 750 milyon doları Ziraat Bankası verdi. Ziraat Bankası devletin, devletin kimin sizin. Siz patronsunuz, vergi veriyorsunuz ya. 750 milyon dolar aldı, hiçbirini ödemedi. Ana parayı bırak faizlerini bile ödemedi. Bu sahtekâr. Siz şimdi teknik olarak gitseniz aç lan kapıyı deseniz, çıkın buradan deseniz, bizim paramız. O sene 10 milyon tane bu ülkede çiftçi var, bütün hepsine verdikleri kredi ancak o kadar. Çiftçiyi kredisini ödemeyince traktörünü haczediyorlar. Bizim Kanal D’yi haczeden duydunuz mu? Parasız mal olur mu? Faizini ödemediler.”