Hayvanseverler, mamalardaki KDV’nin kaldırılmasını istiyor

Yayın tarihi: 3 Aralık 2021 Cuma 10:02 am - Güncelleme: 3 Aralık 2021 Cuma 10:02 am

Hayvan mamalarına gelen zamlar ve yüksek KDV hayvanseverlerin cebini zorluyor. Sosyal medya üzerinden ‘Mamalarda yüzde 18 KDV kaldırılsın’ çağrısı yapan hayvanseverler, ‘kedi-köpek maması lüks değil, temel ihtiyaç’ dedi.

Kedi ve köpek mamalarına gelen zam bir yana ihtiyaçların lüks tüketim olarak kabul edilmesi nedeniyle yüzde 18 KDV uygulanması hayvanseverleri isyan ettirdi. Son günlerde sosyal medya üzerinden paylaşılan binlerce mesajla ‘Mamalarda yüzde 18 KDV kaldırılsın’ çağrısı yapıldı. Mamaların lüks tüketim değil, temel ihtiyaç olduğunu vurgulayan hayvaseverler, özellikle sokaktaki canları besleme konusunda zorluk yaşadıklarını belirtirken, fahiş fiyat artışına karşı ‘denetim’ de talep etti. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat da son dönemde artan fiyatlar ve yüksek KDV konusunda çok sayıda mail ve mesaj aldıklarını ifade etti.

“HAYVAN BESLEMEK LÜKS DEĞİL”

Temel sorunun konuya bakış açısı olduğunu belirten Şenpolat, “Öncelikle hayvan beslemek lüks değil, hayvan maması da lüks bir ihtiyaç değil. Maalesef ülkemizde hala marjinal bir grubun hobisi gözüyle bakılıyor bu konuya. Oysa Türkiye, sokak hayvanlarının en fazla olduğu ülkelerden biri” dedi.

Dernek olarak sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi için çalıştıklarını söyleyen Şenpolat, “İnsanlara sahiplen diyoruz ama bunun bir de maliyeti var. Her gün o canın beslenmesi gerek. Bu noktada teşvikler çok önemli. Hem sahiplenilen hayvanlar, hem de sokakta bakılan canlar için yüzde 18 olan KDV’nin bir an önce düşürülmesi gerek. Kamunun bu konuda bir adım atmasını bekliyoruz” dedi.

VATANDAŞ FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ

Fiyatlardaki artış nedeniyle sitem eden vatandaşlar şunları söyledi:

-Mama fiyatlarındaki bu hızlı artış belki binlerce hayvanın ölümüne yol açacak. Yüzde 18 KDV düşürülmek zorunda. Herkes elini vicdanına koymalı.

-Kilosu 9 TL olan en ucuz mama için aylık kampanya açıyorduk. Yarın kampanya günü ve kilosu 14 TL olmuş. Köpeklerin parası yok. Hayvanlar açlıktan ölecek. Koyun inek ve diğer hayvanlarda KDV yüzde 1 iken kedi köpekte neden yüzde 18?

Gönüllülerin inşa ettiği hayvan barınağında şüpheli yangın

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nün anlamı nedir?