Hayvanseverler, Çan Belediyesi Zabıta ekiplerine ateş püskürdü

Yayın tarihi: 4 Mart 2022 Cuma 9:45 pm - Güncelleme: 4 Mart 2022 Cuma 9:45 pm

Çan Belediyesi Zabıta ekiplerince, iddiaya göre veteriner hekim olmadan ilçe merkezinde uyuşturucu iğne ile sokak köpekleri sakinleştirip, bayıltılarak toplandı. Hayvanseverler, sosyal medyada yayılan görüntülere büyük tepki gösterdi.

Çan belediyesinde iddiaya göre, veteriner hekim olmadan zabıta ekiplerince uyuşturucu iğneler ile sakinleştirilen ve bayıltılan sokak köpeklerinin araçların bagajlarında taşınarak, ilçe merkezi dışına bırakıldığı görüntü ve fotoğraflar sosyal medyada art arda paylaşılma başlandı.

İNCELEME BAŞLATILDI

Zabıtada görevli bir personelin o anlarda çektiği videoda, “Bu da orman evleri, günün finali, bunu da alıp sonlandırıyoruz. Güzel bir av günü oldu. Bütün avcı arkadaşlara rastgele” dediği duyuluyor. Çan Belediyesi’nin WhatsApp zabıta grubunda paylaşılan fotoğraflarda ise, “Gülşah iyi üfledi ilk köpeği. Araçta 4 köpek var. Eyvallah elinize sağlık. Vefat etmiş arkadaş” ifadeleri yer aldı. Zabıta ekiplerinin sokak köpeklerini topladıkları anları içeren görüntülerin ve fotoğrafların sosyal medyada yer alması hayvansevlerin tepkisini çekti. Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü ise konuyla ilgili inceleme başlattı.

Belediye görevlisi, sokak köpeğini metrelerce sürükledi!

“ÖLDÜRDÜKLERİNİ BELİRTEN İTİRAFLARI VAR”

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan, konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Çan Belediyesi çok uzun süreden beri bu sokak köpeklerini toplayıp, Kirazlı bölgesi denilen dağlık bir arazide ölüme terk ediyor. Tabi veterinerleri de yok. Yarım günlük sözleşmeli veterinerleri var. Zabıtaların eline bu uyuşturucu ya da anestezik maddeleri veriyorlar. Zabıtalar atıyor. Bu atma sırasında yüksek dozla köpeklerin bir kısmı ölüyor. Kalanları da dağlık alana atıyorlar. Bunu aylardan beri yapıyorlar. Bu sefer yine yapmışlar. Ve kendi belediye WhatsApp gruplarında paylaşmışlar. Kendi kendilerini ihbar etmişler. Orada fotoğrafları çekenler kendileri, WhatsApp gruplarında paylaşanlar kendileri, oradan birisi de bu görüntü ve fotoğrafları hayvanseverlere göndermiş. Çanakkale Barosu Hayvan Hakları Komisyon devrede, oradaki avukat arkadaşlarımız devreye giriyorlar. Yargıya taşıyacağız. Çok açık bir şekilde kendi fotoğraflarıyla, kendi suç delilleriyle bu işi yaptıklarını, öldürdüklerini, belirten itirafları var.”

ÇAN BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Çan Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada ise, “Bugün itibari ile (03.03.2022) Sosyal Medya hesaplarında, yerel ve ulusal basında Çan Belediyesi personellerimiz tarafından, sokakta yaşayan can dostlarımızın öldürüldüğü, kanuna aykırı bir şekilde bayıltıldığı, yavruların annesiz bırakıldığı iddiaları video ve resimler ile servis edilmiştir. İlgili içeriklere istinaden 02.03.2022 tarihinde Çanakkale Valiliği Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce kurumumuza denetime gelinmiştir. Şikayet üzerine gelen yetkililer ile resim ve videolarda öldürüldüğü iddia edilen can dostlarımız buluşturulmuştur. Belediyemiz tarafından çiftleşme dönemi gelen can dostlarımız veteriner hekim kontrolünde kısırlaştırılmak üzere alınmaktadır. Belediyemizin civar belediyeleri ile yürüttüğü barınak yapım işi; proje aşamasında olduğundan, tedavi süreci tamamlanana kadar can dostlarımız belediyemiz himayesinde; Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün gözetiminde bu konuya tahsis ettiğimiz  bölgede bakım altında tutulmaktadır. Tedavi süreci tamamlanan canlarımız ise alındıkları ortamlarına geri bırakılmaktadır. Doğum yapmış yaşama elverişsiz ortamda bulunan, bakıma muhtaç anne ve yavrular veteriner hekim kontrolünde bakım altına alınmışlardır.

Bunun öncesinde de yeni doğumlarda can dostlarımızın veteriner hekim kontrolünde gözetim altında tutulmasına kurumumuzca özen gösterilmiştir. Sosyal medya içeriklerinde, yerel ve ulusal basında, kanuna aykırı anestezik ilaç kullanıldığı dahi iddia edilmiştir. Ancak bu ilaçların kullanımı; mevzuata uygun olarak, kullanılması zorunluluk olan hallerde Belediyemizin veteriner hekimi tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu husus Doğa Koruma Milli ve Parklar Müdürlüğü’nün bilgisi dahilindedir. Sokaklarda beraber yaşamaktan mutluluk duyduğumuz canlarımız ile kamuoyunda bu şekilde anılmak bizleri son derece üzmüştür. Canlarımızın sevki esnasında ortaya çıkan haklarının ihlaline yönelik, istenmeyen görüntüler hakkında ise görevli personellerin hizmetine ilişkin belediyemiz tarafından idari tahkikat başlatılmıştır. Gösterilen duyarlılık için tüm vatandaşlarımıza teşekkür eder, canlarımızı ziyaret etmek isteyenleri, tedavi süreçleri tamamlanana kadar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bilgisi verilmek sureti ile belediyemize bekleriz” denildi.

Sokak köpeklerini besleyen kadınlara uçan tekme