Hayvanlar için Kovid-19 aşısı geliştirildi

Yayın tarihi: 8 Ocak 2021 Cuma 2:37 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2021 Cuma 2:37 pm

ABD ve İtalya’dan iki şirket hayvanlar için Kovid-19 aşısı geliştirdiklerini duyurdu. Klinik araştırmaların bu ay New York’ta kediler üzerinde başlaması planlanıyor.

İtalya merkezli Takis Biotech’in veteriner birimi EvviVax ve ABD merkezli Applied DNA Sciences, hayvanlar için Kovid-19 aşısı geliştirdiklerini duyurdu. Şirketlerin geliştirdiği Kovid-19 aşısı iki dozdan oluşuyor ve klinik araştırmaların bu ay New York’ta kediler üzerinde başlaması planlanıyor.

KLİNİK ARAŞTIRMALARIN 6 AY SÜRMESİ BEKLENİYOR

Aşı, Takis Biotech’in 2020’nin başlarında insanlar için geliştirmeye başladığı, virüse karşı bağışıklık tepkisi yaratan proteinler üretmek için DNA fragmentleri kullanan teknolojiye dayanıyor. Yaz mevsiminde ABD Tarım Bakanlığı’ndan onay alması hedeflenen aşının klinik araştırmalarının 6 ay sürmesi bekleniyor.

Independent Türkçe’nin Forbes’ten aktardığına göre, şirketler kedileri enfeksiyondan korumayı düşünse de asıl hedef virüsün hayvanlarda mutasyona uğramasını engellemek ve bu sayede insanların tekrar enfekte olma ihtimalini azaltmak. Applied DNA Sciences CEO’su James Hayward, kedi sahiplerinin, hayvanlarından enfekte olma konusunda endişelenmeleri için çok az neden olduğunu belirtti.

Öte yandan, virüs taşıyan kedinin insanlara risk arz etmediğine inanmayı içgüdüsel olarak zor bulduğunu, evcil kedileri ve insanları birlikte koruyabileceklerini söyledi. Zira şu ana kadar insanlara virüs bulaştıran herhangi bir kedi vakası olmamasına rağmen bu ihtimal ortadan kalkmış değil.